Linkuri accesibilitate

Rusia amenință din nou cu amplasarea de rachete în Kaliningrad


Sisteme S-400 la parada militară de la Moscova, mai 2015
Sisteme S-400 la parada militară de la Moscova, mai 2015

NATO a criticat intenția Rusiei, numind-o „bravadă militară agresivă”.

Rusia spune că intenția să amplaseze rachete în exclava Kaliningrad, cea mai vestică regiune a sa, este justificată de acțiuni agresive ala NATO și este o reacție la scutul antirachetă american în estul Europei.

„NATO este un bloc agresiv”, a declarat astăzi purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov, apărând intenția amplasării unor sisteme de rachete noi în regiunea rusă la Marea Baltică, situată între Lituania și Polonia.

„Rusia face tot ce este necesar pentru a-și asigura securitatea pe fundalul expansiunii NATO spre granițele sale. NATO este într-adevăr un bloc agresiv. În cazul de față, este dreptul suveran al Rusiei să ia măsurile necesare pe întreg teritoriul său”, a spus Peskov într-o declarație făcută marți televiziunii de stat Rossia 24.

Cu o zi mai devreme, Viktor Ozerov, șeful comitetului de apărare din Consiliul Federației, camera superioară a Parlamentului rus, a declarat că Rusia intenționează să amplaseze în Kaliningrad sisteme de rachete S-400 și rachete Iskander capabile să transporte focoase nucleare. În declarațiile făcute agenției de știri RIA, Ozerov a mai spus că Rusia este nevoită să reacționeze în felul acesta la scutul antirachetă construit de Statele Unite în Europa de Est.

Sisteme „Iskander-M” la o expoziție de arme din regiunea Moscovei, septembrie 2016
Sisteme „Iskander-M” la o expoziție de arme din regiunea Moscovei, septembrie 2016

La Washington, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, John Kirby, a spus că intențiile Moscovei nu sunt noi, dar pot destabiliza securitatea Europei.

„Deși înțelegem că Rusia are dreptul să desfășoare forțe convenționale și nucleare pe teritoriul său, amplasarea de rachete Iskander și S-400 în Kaliningrad poartă un caracter destabilizator pentru securitatea Europei. Rusia amenință de un deceniu să ducă rachete Iskander în Kaliningrad ca răspuns la diverse evoluții din Europa, niciuna din care nu necesită, însă, un asemenea răspuns militar. Mai îndemnăm Rusia să se abțină de la vorbe sau fapte care nu corespund obiectivului de promovare a securității și stabilității în regiunea Euroatlantică”.

Relațiile Moscovei cu NATO s-au tensionat puternic după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia în 2014 și sprijinul oferit de Rusia separatiștilor din estul Ucrainei.

Într-o reacție proprie, NATO a criticat intenția Rusiei, numind-o „bravadă militară agresivă”. Într-un comunicat de presă, Alianța Nod Atlantică s-a pronunțat pentru mai multă transparență în activitățile militare pentru a „evita incidentele și riscul unor neînțelegeri”.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG