Linkuri accesibilitate

Prioritățile imediate ale președintelui ales Donald Trump


Donald Trump vorbind în mesajul video transmis luni
Donald Trump vorbind în mesajul video transmis luni

Trump vrea să reducă dimensiunea și influența statului, să elimine anumite ministere, să anuleze reguli guvernamentale și să conducă o administrație cu mai puțini angajați.

Presedintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, si-a anuntat planurile pentru primele 100 de zile la Casa Alba. Ce isi propune noul sef al statului american? O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:26 0:00
Link direct

Presedintele ales si-a facut cunoscute intentiile programatice intr-o inregistrare video, transmisa pe YouTube si Facebook. In prima zi la Casa Alba, Donald Trump are intentia sa semneze o serie de ordine executive vizind retragerea de la negocierile vizind Acordul de Comert Liber Trans-Pacific, TPP; eliminarea restrictiilor asupra productiei de energie din anumite surse; eliminarea a cite doua reglementari de stat pentru fiecare noua regula impusa; solicitarea adresata Ministerului Apararii de a impiedica atacuri cibernetice; cererea catre Ministerul Muncii de a investiga abuzuri in aplicarea sistemului de vize de intrare in Statele Unite si o interdictie pe timp de cinci ani pentru persoane cu functii guvernamentala sa faca lobby intern si interdictie pe viata, sa se angajeze in lobby pentru alte tari.

„Fie ca este vorba de a produce otel, a construi masini sau a vindeca boli, vreau ca inovatiile noilor generatii sa se produca aici, in tara noastra” - a spus Donald Trump.

In plus, presedintele ales si republicani din Congres pregatesc masuri indreptate impotriva a ceea ce considera o birocratie guvernamentala, scapata de sub control, in America. Conform surselor citate, lucratori la stat isi vor vedea protectii cu care se obisnuisera de generatii, ingradite. Presedintele ales intentioneaza sa inghete angajarile la guvernul federal, cu exceptia unor agentii de securitate; sa opreasca majorarile automate de salarii, care sint corelate cu inflatia; sa permita concedierea angajatilor neperformanti, gest care este extrem de dificil in structurile federale actuale si sa acorde pensii mai putin generoase.

Sint schimbari de neconceput pina nu demult, dar Trump a fost ales pe o platforma de lichidare a „risipei, fraudei si abuzului” si republicani din Congres cred ca asta este o oportunitate sa puna in revers reglementari cu privire la lucratorii federali, care sint in vigoare de peste 100 de ani.

Fostul presedinte al Camerei Reprezentantilor, Newt Gingrich, a spus ca populatia Americii se deplaseaza catre dreapta spectrului politic si guvernul federal trebuie reformat. Trump vrea sa reduca dimensiunea si influenta statului, sa elimine anumite ministere, sa anuleze reguli guvernamentale si sa conduca o administratie cu mai putini angajati.

XS
SM
MD
LG