Linkuri accesibilitate

China salută declarațiile președintelui Turciei despre o posibilă alăturare la blocul de securitate regional Organizația de Cooperare de la Shangahi


China a anunțat luni că va lua în considerare orice cerere din partea Turciei, membră a NATO, de a se alătura blocului de securitate condus de Rusia și China, după ce președintele Tayyip Erdogan a spus că țara sa ar putea face un asemenea pas. China, Rusia, Kazahstanul, Kîrgîstanul, Tadjikistanul și Uzbekistanul au format în 2001 Organizația de Cooperare de la Shanghai, pentru a compate amenințările puse de islamismul radical și traficul cu droguri din Afganistanul învecinat.

Purtătorul de cuvînt al Ministerului de externe chinez a spus că Turcia este deja un „partener de dialog” al blocului regional și angajată de multă vreme într-o cooperare strînsă. „Dorim, împreună cu celelalte state membre al Organizației de Cooperare de la Shanghai și în conformitate cu reglementările ei, să studiem serios problema pe baza consensului în consultări”, a spus purtătorul de cuvînt fără să dea detalii suplimentare.

Erdogan a fost citat duminică cu afirmația că Turcia nu are nevoie să se integreze „cu orice preț” în Uniunea Europeană și că ar putea deveni parte a Organizației de la Shanghai.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG