Linkuri accesibilitate

De ce nu a avut trecere ideea unionistă în campania electorală pentru prezidențialele din Moldova


Revista presei românești

O analiză realizată în redacția Ziare.com se oprește la motivele pentru care ideea unionistă nu a avut trecere în campania electorală pentru prezidențialele din Republica Moldova. Deși procentul unioniștilor a crescut – aici e dat la 15-20% - discursul politic axat pe unionism a fost susținut, pe ambele maluri ale Prutului, de lideri politici ”cu o cotă de încredere mică”, oarecum ”expirați”: Mihai Ghimpu, liderul liberal, a obținut un scor lamentabil de 2%, iar declarațiile fostului președinte al României Traian Băsescu nu mai au nici pe departe influența de altădată. În România, s-ar fi înregistrat totuși un câștig după aceste alegeri din Republica Moldova: a crescut atenția românilor față de ce se întâmplă în țara vecină, constată jurnaliști de la ziare.com.

Răzvan Voncu scrie în „Adevărul” că nu s-a înregistrat încă nicio reacție adevărată față de alegerea lui Igor Dodon ca președinte al republicii Moldova. Totuși, ”pe fostul teritoriu românesc a venit la putere un om care urăşte tot ce e românesc”, care e ”comandantul forţelor armate ale Republicii Moldova (și) doreşte să reorienteze ţara către Rusia”, scrie Voncu. E ciudat că nici investiția masivă României în Moldova nu contează: ”din 1991 încoace (s-au cheltuit) sute de milioane de euro în ajutorarea Basarabiei şi în sprijinirea ei pe calea europeană” și totuși ”51% din populaţie îşi doreşte în continuare să se integreze în ficţiunea numită Uniunea Euroasiatică. E clar că strategia noastră e greşită, că trebuie să schimbăm ceva şi, mai ales, că aceia care au răspuns de subiectul Basarabia, în ultimii 10 ani, trebuie să plece”. Bloggerul publicat de „Adevărul” îi indentifică direct pe directorul Institutului Cultural Român, care ar fi transformat activitatea acestei reprezentanțe a statului român într-un ”cămin cultural”, pe oamenii din Ministerul de Externe al României, dar și pe cei de la Serviciul de Informații Externe, care au ”pronosticat, până în ultima clipă, o victorie a Maiei Sandu(...). Ceea ce dovedeşte (...) o necunoaştere şi o neînţelegere a spaţiului, a mentalităţilor şi a reacţiilor basarabene”. Cum ar fi putut să voteze majoritar basarabenii în favoarea Maiei Sandu când, scrie Voncu, ”65% din fondul bibliotecilor publice din Republica Moldova este reprezentat de cartea în limba rusă. Studenţii la Litere citesc în continuare clasicii literaturii europene în limba rusă sau... deloc, întrucât traducerile româneşti nu le sunt accesibile”.

Hotnews.ro preia în rezumat de pe site-ul Euractiv interviul acordat de Dan Bucșă, macroeconomist care lucrează la Londra pentru UniCredit Bank. Invitatul se referă la mitul păgubos al calității foarte bune a învățământului românesc. Fals. La ora actuală, este unul dintre cele mai slabe sisteme de învățământ, fie și pentru faptul că nu pregătește forța de muncă de care are nevoie acum economia românească. În plus, 2,5 milioane de români nu muncesc și nici nu-și caută de lucru. În opinia economistului Dan Bucșă, ar trebui diminuate ajutoarele sociale și redirijați banii către cursuri de pregătire a forței de muncă. ”A trecut perioada in care investitorii vin și se oferă să vină într-o singură țară”, ei studiază cel puțin 3-4 piețe și decizia depinde în mare măsură de nivelul de pregătire a forței de muncă.

XS
SM
MD
LG