Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: publicația online MoldNova.eu


Invitata de astăzi este Doina Stimpovschi

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:36 0:00
Link direct

„Pe siteul MoldNova.eu găsiți astăzi un articol despre manipulările din campania electorală. Cercetătorii de la Academia de Științe au discutat într-o conferință despre metodele folosite de candidați în lupta pentru Președinție. Printre metodele identificate se numără fenomenul „post-adevăr”, în care impactul emoțional al mesajelor politice a contat mai mult decât faptele; ofertele indezirabile, dar și acuzațiile care nu pot fi verificate imediat sau exagerarea zvonurilor.

Ion Mischevca începe o nouă serie de articole istorice, numită „Unirea la români”. Autorul observă că deși scriitorii, economiștii, sociologii și politologii au abordat unirea din perspectivă națională, axându-se pe aspectele culturale sau materiale, istoricii au datoria de a explica într-un mod cât se poate de echidistant și accesibil acest fenomen. Ion Mischevca amintește că au existat trei mari uniri ale românilor, în trei epoci distincte: la 1600, la 1859 și la 1918. Chiar și așa, aceste alipiri reprezintă retrocedări oferite de către marile puteri, nu și unificări ale românilor. Vă invităm să citiți ce scrie autorul pe MoldNova.eu.

Tot pe siteul nostru găsiți informații despre scrutinul din Găgăuzia. Locuitorii autonomiei au fost chemați ieri la urne pentru a-și alege deputații în Adunarea Populară de la Comrat. Spre deosebire de alegerile prezidnețiale, de acum o săptămână, de data aceasta, găgăuzii au fost mai pasivi și nu au luat cu asalt secțiile de votare. În unele localități scrutinul chiar a fost invalidat din cauza absenteismului. Totodată, citiți cum s-a implicat bașcanul Găgăuziei în campania din acest an.

Doctorul în economie Sveatoslav Mihalache subliniază într-un articol de opinie necesitatea creării unei mișcări naționale de rezistență în spiritul unității naționale și solidarității civice. Acesta crede că „Legea Lustrației este unicul instrument de eradicare a oligarhiei moldovenești”.

De asemenea, pe MoldNova.eu găsiți articole despre protestele de duminică din diaspora, în care moldovenii au cerut anularea alegerilor prezidențiale din 13 noiembrie. Noi vom urmări în continuare cum se vor finaliza revendicărilor acestora care cer inclusiv demisia conducerii CEC.”

XS
SM
MD
LG