Linkuri accesibilitate

Cine a pierdut și cine a câștigat în popularitate după alegerile prezidențiale din Moldova?


Opinii de experți.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:03 0:00
Link direct

După campania prezidențială care s-a încheiat cu victoria socialistului Igor Dodon, mai mulți observatori de la Chișinău și-au exprimat opinia că partidele care alcătuiesc acum majoritatea parlamentară sunt în descreștere în preferințele electoratului. Cursa electorală a adus în schimb popularitate unor forțe noi iar unele partidele au convocat ședințe pentru a analiza situația la zi. Amănunte are Tamara Grejdeanu:

„Trădat” în repetate rânduri de activiști de primă linie, Partidul Comuniștilor, așa cum a menționat liderul acestuia, Vladimir Voronin, nu-l recunoaște pe cel declarat învingător în scrutinul prezidențial și nu va conlucra cu viitorul șef de stat.

Recent, la cel de-al VIII-lea Congres al Partidului, Voronin a mai spus că formațiunea vrea să-și întărească echipa, întrucât PCRM va insista pe declanșarea alegerilor parlamentare anticipate.

Organizarea unui eventual scrutin anticipat a fost una din ideile de campanie ale socialistului Igor Dodon, de care nu s-a dezis după ce a ieșit învingător. Analistul politic Ion Tăbârță crede că Partidul Socialiștilor se va poziționa în continuare ca unul de stânga, dar care s-ar putea sincroniza în acțiuni cu majoritatea parlamentară controlată de democrați:

„Vedem că acea cooperare care există între partide sau partidul și restul grupurilor care se află la guvernare par a fi neschimbate. Cred că aici este simbolică expunerea partidului liberal și în special a domnului Mihai Ghimpu, comportamentul lui ar fi de parcă nimic nu s-a întâmplat. În ceea ce privește relația din cadrul parlamentului, putem să observăm acum un fel de conlucrare sau coabitare tacită dintre guvernare și Partidul Socialiștilor.”

Igor Dodon, deși așteaptă încă validarea rezultatelor scrutinului prezidențial, s-a retras, cel puțin formal, de la șefia partidului, urmând ca până la congresul formațiunii de luna viitoare interimatul să fie asigurat de colega sa de partid, Zinaida Greceanîi.

Politologul Igor Volnițchi este de părere că PSRM-ul, pentru a nu pierde din poziții în fața electoratului, se va vedea silit să aleagă un lider care să mențină rating-ul partidului:

„Acum, noul lider al PSRM, care urmează să fie ales în luna decembrie va trebui să depună maxime eforturi pentru ca odată cu plecarea lui Igor Dodon din fruntea formațiunii să nu scadă rating-ul acesteia, adică să se ridice la un nivel comparabil cu cel pe care l-a avut anterior noul președinte, președintele ales al Republicii Moldova.”

Printre partidele care ar trebui să se îngrijească mai mult de imagine, Igor Volnițchi include și Partidul Liberal. Liderul formațiunii, Mihai Ghimpu a obținut mai puțin de două procente în primul tur al scrutinului, un declin ce poate continua dacă partidul nu-și va reevalua poziția în cadrul actualei ecuații guvernamentale, susține Volnițchi:

„Pentru cei din Partidul Liberal este acum foarte important să găsească un echilibru între a rămâne în coaliția de guvernare și a asigura acea stabilitate pe care ei și-au dorit-o, au anunțat-o ca prioritate încă în ianuarie 2016, când s-a investit în funcție actualul guvern. Iar pe de altă parte, trebuie să fie o oarecare distanțare de actuala coaliție de guvernare pentru că ceea ce a ținut PL în viață în toți acești ani, a fost identitatea clară pe care o aveau liberalii. Acum această identitate politică a liberalilor este foarte și foarte afectată, ștearsă, murdărită.”

Igor Volnițchi notează că Partidul Liberal, dar și celelalte formațiuni care se luptau pentru voturile din segmentul unionist au suferit un eșec în această campanie prezidențială. De cealaltă parte, notează politologul acest scrutin a arătat că parteneriatul politic dintre Maia Sandu și Andrei Năstase funcționează și că este posibilă chiar o fuziune între cele două partide.

Analiștii așteaptă cu nerăbdare evaluările postelectorale ale Partidului Democrat.

Fruntașii acestei formațiuni nu se grăbesc să anunțe poziția oficială, decât Marian Lupu, a lansat în nume propriu, niște concluzii preliminare sugerând că retragerea sa din cursă a fost perfect justificată și nu ar fi erodat imagina partidului.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG