Linkuri accesibilitate

„Proteste la Chișinău și în alte peste 25 de orașe din Europa” (anticorupție.md)


Vladimir Voronin reales președinte al Partidului comuniste (deschide.med).

Proteste la Chișinău și în alte peste 25 de orașe din Europa. Mii de moldoveni cer anularea alegerilor prezidențiale”, scrie anticoruptie.md. Portalul publică lozincile pe care le-au scandat protestatarii în Londra, Marea Britanie, Luxemburg, Dublin, Irlanda, sau Paris, Franța: „Diaspora e unită”, „Vrem alegeri repetate”, „Alina Russu, demisia”, „Diaspora e cu voi”, „Vrem acasă”. Vitalie Vovc din Franţa a publicat ieri seara pe contul său de pe FB rezoluţia mitingului de la Paris. În ea, invocând încălcarea dreptului constituţional la vot, participanţii cer pe lângă o serie de demisii anularea scrutinului şi instaurarea unui moratoriu pe o perioadă de un an pe orice ce tip de alegeri, până să fie modificată legislaţia electorală.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:38 0:00
Link direct

Comentând această revendicare, analistul Dionis Cenuşă scrie că ea ar conţine neajunsuri. „Este contrar Constituţiei si legislaţiei electorale un astfel de moratoriu. Or, vorbim despre procese democratice care sunt interdependente si care trebuie reglementate de lege. Cred ca ideea in sine nu este proastă, dar trebuie sa reiesim din cadrul legal, altfel, la ce sens mai facem referinta la prevederile constitutionale legate de dreptul la vot”, crede Cenuşă. Analistul crede că ar fi binevenita o decizie a CC de anulare a turul 2 si respectiv repetarea alegerilo, dar că, dupa ce OSCE a venit cu un raport critic, dar nu suficient de dur, Curtea Constitutionala va valida totuşi rezultatele alegerilor.

Într-un comentariu publicat de IPN, acelaşi analist îşi expune părerea despre cum este văzută de la Bruxelles Moldova post-electorală. „Între stare de alertă și pragmatism calm”, este aprecierea sa. „Pe de o parte, competențele președintelui țării sunt insuficiente pentru a întoarce pe dos relațiile UE-Moldova. Pe de altă parte, dosarul moldovenesc a pierdut din greutate în ultimii ani, în particular după fraudele bancare, deconspirate la finele lui 2014, şi despre Moldova se vorbește tot mai puțin la Bruxelles. Discuțiile despre Moldova țin tot m ai rar la Bruxelles de exemple pozitive”, scrie autorul.

Dumitru Spataru este autorul de comentarii de la tribuna.md care vorbeşte în unul din cele mai proaspete articole despre „doua bombe politice” ce pot exploda in scurt timp. Una ar fi preconizata reformă a Guvernului. Toată puterea ar putea să fie concentrată în mâinile celor din Partidul Democrat, iar asta poate avea efectul unei bombe politice cu efecte greu de prevăzut la această etapă, crede autorul. A doua situaţie de stress major pentru politica moldovenească ar putea interveni după consultările PD cu societatea, în scopul declarat al „reformării clasei politice”. Fie că se vor încheia cu schimbarea actualei conduceri a PD, fie cu o largă fuziune politică în baza PD cu apariţia unui mega-partid social-democrat, fie cu schimbarea sistemului electoral pe unul mixt sau uninominal, toate aceste variante ar putea însemna un final de an politic la fel de „fierbinte”, dacă nu chiar mai „fierbinte” decât întreg anul de până acum, conchide autorul.

„Ziarul national” aduce, prin vocea a doi experţi, ştirea neacoperită cu nici o dovadă, însă, că Serviciul de Informații și Securitate (SIS) ar deține probe ale „implicării serviciilor secrete ale Rusiei în măsluirea votului din zona găgăuză şi aducerea organizată la urne a mii de transnistreni”. Primul analistul citat e Petru Bogatu. „Se zvoneşte că SIS a prezentat deja probe care atestă implicarea serviciilor secrete ale Rusiei în măsluirea votului din zona găgăuză şi aducerea organizată la urne a mii de transnistreni. Moscova avea nevoie de câştigul lui Dodon pentru a bifa o victorie politică simbolică pe plan extern: Un preşedinte prorus la Sofia, altul la Chişinău. Rămâne de văzut dacă aceste informaţii vor fi luate în consideraţie”, spune Bogatu. Urmează un citat al directorului executiv al Asociației pentru Politică Externă, Victor Chirilă. Acesta îi solicită SIS să își facă meseria și să investigheze cazul alegătorilor din regiunea transnistreană, care ar fi fost aduși forțat și plătiți să voteze pentru un anumit candidat, ceea ce înseamnă, spune Chirilă, „atentat la democrația R. Moldova”. Directorul APE crede că informațiile venite de la SIS ar fi suficiente pentru ca judecătorii Curții Constituționale să nu valideze alegerile câștigate de socialistul Igor Dodon.

Într-o scurta ştire de la congresul al VIII-ea PCRM de duminică, deschide.md anunţă realegerea lui Vladimir Voronin în funcţia de preşedinte al acestui partid. Patru persoane au votat împotrivă iar două s-au abținut, precizează publicaţia. Potrivit acesteia, modificările la statutul formaţiunii care s-au produs ţin de adăugarea de noi termeni prin care s-a subliniat în mare parte că „Republica Moldova este stat capturat, iar actuala guvernare este formată ilegal". Totodată, comuniştii au declarat că nu recunosc legalitatea alegerilor prezidenţiale. Liderul comuniştilor şi-a încurajat colegii să fie pregătiţi oricând de alegeri spunând că PCRM va insista pe desfăşurarea alegerilor parlamentare anticipate. Vladimir Voronin a criticat Partidul Socialiştilor, spunând că atunci când autorităţile de la Chişinău au decis să semneze Acordul de Asociere cu UE această formaţiune nu s-a opus, iar acum, după ce liderul socialiştilor, Igor Dodon, a fost ales în funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, nici acesta nu se mai opune acestui document, care potrivit comuniştilor, este în defavoarea Moldovei. Printre altele, Vladimir Voronin a subliniat că PCRM nu recunoaşte preşedintele ales şi nu va conculcra cu acesta în niciun fel.

Tot deschide.md publică primul interviu al președintelui Partidului Democrat, Marian Lupu, de la retragerea din cursa prezidenţială. Lupu spune, printre altele, că Maia Sandu a avut toate șansele să câștige alegerile, dar a fost învinsă „din cauza gafelor comise în campanie electorală: aroganța, agresivitatea și mesajul prea îngust”. Lupu mai spune că regretă că a câștigat Igor Dodon şi că dreapta a pierdut această bătălie. La fel, Lupu spune că Igor Dodon e un „om periculos”, foarte orgolios, care apelează la orice mijloace pentru a-și atinge obiectivele, obiective care pot fi în defavoarea țării.

Opinia dvs.

Arată comentarii

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG