Linkuri accesibilitate

Creatorii de fetişuri


Adoraţia oarbă a cetăţenilor le face rău chiar politicienilor adoraţi.

Cei 25 de ani de tranziţie au arătat bine cît de riscant e să le dai crezare politicienilor autohtoni, cît de şmecheri şi făţarnici sînt aceştia. Cu toate astea, caravana creatorilor de fetişuri merge înainte, găseşte mereu noi idoli şi salvatori ai naţiunii. Şi nu e vorba doar de postaci plătiţi, ci şi de oameni simpli care şi-au păstrat, prin nu ştiu ce minune, optimismul. Că sînt optimişti e bine. Mai rău e că exagerează şi proslăvesc prea tare.

Creatorii de fetișuri
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:29 0:00
Link direct

De fapt, adoraţia oarbă a cetăţenilor le face rău chiar politicienilor adoraţi. Aceştia din urmă chiar pot să aibă impresia că sînt nişte giganţi care mişcă sori şi stele. Însă ei sînt nişte oameni simpli ca şi noi, nu au puteri supranaturale şi nici nu pot să facă mare lucru fără schimbarea apucăturilor din societate.

Un fapt care ar trebui să ne stimuleze spiritul critic şi circumspecţia este chiar acela că nu avem o cunoaştere deplină a acestor politicieni. Nu ştim exact ce înţelegeri şi gînduri au ei, nu-i vedem pe toţi cei pitiţi îndărătul chipului idolatrizat şi promovat cu surle. Iar uneori uităm şi fostele echipe din care a făcut parte fetişul.

În fond, în turul doi al alegerilor prezidenţiale din Moldova a fost o luptă între doi politicieni idolatrizaţi, consideraţi salvatori ai ţării. Promotorii fervenţi ai celor doi contracandidaţi au tot încercat să ne bage în cap că înfrîngerea idolilor e un soi de apocalipsă după care nu mai e posibilă nici un soi de viaţă normală. Am mai auzit de-a lungul timpului asemenea mesaje apocaliptice. Ţin minte cum în 1996 un coleg de breaslă mă avertiza că înfrîngerea lui Snegur e o catastrofă pentru scriitorii de limba română. Iată că şi în 2016 mai scriu în limba română. Au mai pierdut şi alţii şi lumea nu s-a prăbuşit în hău. Nu se va prăbuşi nici acum, după victoria candidatului socialist. E adevărat că nici mare fericire nu ne aşteaptă.

XS
SM
MD
LG