Linkuri accesibilitate

Campania electorală – o dezbatere de bilanț


Campania electorală pentru alegerile prezidențiale a depășit de câteva ori linia roșie. Este părerea experților, exprimată în cadrul unei dezbateri organizate de către agenția Info-prim-Neo. Reprezentanții staff-urilor electorale, spun însă că au avut o campanie obișnuită, bazată pe argumente raționale, deși, uneori, au încercat să-și prindă adversarii în offside.

Stilul agitat din campanie a marcat și dezbaterea de bilanț la care au participat reprezentanții staff-urilor electorale dar și analiști.

Cel care a vorbit în numele staff-ului electoral al candidatului Maia Sandu, Vladimir Bolea, a caracterizat campania electorală ca una cu „elemente de Evul Mediu timpuriu”. Bolea a amintit despre implicarea bisericii, condamnarea publică a unei persoane pe baza unor zvonuri despre viața personală și apariția a mai multe materiale denigratoare în adresa adversarului, propagate de surse mass-media apărute peste noapte.

„Luând în considerație că am avut scorul de 48%, chiar dacă încă nu este final, eu consider că mesajul care l-am avut a fost unul perfect corect, susținut de mulți oameni. Când spui adevărul, ai un singur adevăr, dar când spui minciuni, poți să le manevrezi cum vrei. Agresivitatea cu minciuna s-au spus cuvântul în rezultatul alegătorilor care au ieșit la vot”, a spus acesta

Reprezentantul candidatului Igor Dodon la dezbatere, Grigore Novac a spus că întreaga lor campanie, care a început prin promovarea candidatului într-un mod pozitiv, „a fost atrasă într-o horă” în care „ei au fost nevoiți să joace”, adică partea adversă ar fi „tras primul foc”, ei fiind nevoiți să riposteze.

„Noi am reușit de câteva ori să-l prindem în offside. S-a mers pe formula de a nega ceea ce este evident. La început, am pornit doar strict pe programul nostru, dar vrei, nu vrei, ești atacat. Dacă am intrat în hora asta, hai să jucăm cum trebuie. La adversar, anume minciunile au avut efectul bumerangului, adică s-au întors exact împotriva lor”.

Analistul Igor Boțan a avut câteva constatări în ceea ce privește comportamentul staff-urilor electorale și ale candidaților, menționând că este destul de periculos să câștigi o bătălie cu orice preț, pentru că acest caz „duce la izolarea învingătorului”

„Tot ce spune candidații sau reprezentanții acestora, dar și toate materialele de partid, pe care stă mențiunea că a fost achitat din fondul electoral, domnul Dodon, dar și doamna Sandu poartă răspundere personală”.

Reprezentantul Promo-Lex, Pavel Postică, organizație care a coordonat cea mai mare rețea de orbservatori independenți, a menționat că în această campanie s-a venit cu mesaje care sunt nepotrivite pentru o campanie a alegerilor prezidențiale.

„Mesajul trebuia structurat pornind de la atribuțiile președintelui, dar oricum campania a prins, și mai mulți cetățeni s-au lăsat ademeniți în dezbatere, dovedindu-se că până la urmă vor să aleagă direct președintele. ”.

Victoria candidatului socialist continuă să fie contestată, chiar dacă misiunile de observatori nu au avut obiecții de natură să pună la îndoială bilanțul scrutinului.

Previous Next

XS
SM
MD
LG