Linkuri accesibilitate

Congresul american și politica externă a Statelor Unite


Camera Reprezentanților a votat reautorizarea Legii cu privire la sancțiunile împotriva Iranului.

Cum se raporteaza membrii in Congresul american la schimbarile din executivul american? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Membrii in Congres au votat marti proiecte de legi, care reinnoiesc pentru o perioada de 10 ani, sanctiuni americane impotriva Iranului si impun noi sanctiuni, in relatia cu Siria. Asta, arata analistii, demonstreaza determinarea forului legislativ de a juca un rol important în politica externa, indiferent cine conduce de la Casa Alba.

Camera Reprezentantilor a votat reautorizarea Legii cu privire la sanctiunile impotriva Iranului, adoptata in 1996 si care pedepseste investitii in industria energetica iraniana si descurajeaza ambitiile nuclare ale Iranului. Camera a adoptat de asemenea un proiect de lege care impune sanctiuni guvernului Siriei si sprijinitorilor - intre care Rusia si Iran - pentru crime impotriva umanitatii si crime de razboi. Actuala lege, vizind Iranul va expira la sfirsitul anului 2016 si pentru fi reinnoita, proiectul adoptat in Camera trebuie votat si in Senat si semnat de presedintele Obama. Dar dupa cum se stie, administratia Obama si alte puteri mondiale au semnat un acord cu Iranul, anul trecut, prin care Teheranul accepta sa renunte la programul nuclear cu aplicatii militare, in schimbul ridicarii sanctiunilor.

Membrii in Cameră doresc ca legea sa ramina in vigoare pentru a oferi oricarui sef al executivului posibilitatea de a reimpune rapid sanctiuni, daca Iranul incalca prevederile acordului. Deputatul democrat, Eliot Engel a spus ca fie si dupa disputatele alegeri si schimbarea conducerii Americii, politica externa va continua fara ezitare. Presedintele Comisiei pentru Relatii Internationale, Ed Royce a spus ca expirarea legii ar mari si mai mult efectul a ceea ce considera „acordul periculos” incheiat de presedintele Obama cu regimul de la Teheran.

Presedintele ales, Donald Trump s-a pronuntat in campanie impotriva acordului nuclear cu Iranul, dar recent colaboratori au lasat sa se inteleaga ca anularea acestuia nu e o prioritate. Consensul este insa ca administratia Trump va adopta o linie dura fata de Iran. Nu se stie daca Senatul va lua in discutie legislatia, pina la inaugurarea noului Congres. Numerosi democrati in Senat sprijina reinnoirea legii, dar alti membri ai Congresului vor sanctiuni sunplimentare, unele indreptate impotriva testelor iraniene cu rachete balistice.

XS
SM
MD
LG