Linkuri accesibilitate

Astăzi în Moldova și în lume


Agenda principalelor evenimente anunțate ale zilei

În Moldova, Asociaţia Presei Independente şi Centrul pentru Jurnalism Independent dau publicităţii ultimul raport de monitorizare a presei din perioada electorala.

Premierul Pavel Filip merge astăzi la Florești si la aeroportul de la Mărculeşti.

La ora 17.00 va avea loc o şedinţă de guvern.

Si desigur, vor trebui urmărite şi astăzi declaraţiile si interviurile socialistului Igor Dodon, câştigătorul alegerilor prezidenţiale din Moldova si ale Maiei Sandu, care, aşa cum declara ieri, consideră că alegerile de duminica 13 noiembrie ar fi fost grav afectate şi care aduna probe pentru a le depune la Comisia Electorala Centrala.

Două rapoarte internaţionale vor fi date astăzi publicităţii: cel de la Transparency International, intitulat Barometrul Global al Corupţiei, şi unde Moldova scade vertiginos față de anul trecut; si Institutul pentru Economie si Pace îşi va prezenta Indexul global al terorismului.

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, se află in Europa, după ce ieri la Atena le-a dat asigurări grecilor că „o Europă puternică și unită” este importantă pentru lumea întreagă”. Acest ultim turneu ca preşedinte pare să fie gândit să mai liniștească temerile partenerilor europeni, după ce republicanul Donald Trump a câștigat săptămâna trecută alegerile prezidențiale americane. În cursul campaniei, Trump a avut o serie de declarații critice la adresa NATO sau a aliaților europeni ai Americii, începând cu Germania. Pe acest fundal, la Atena, Obama a mai declarat că relația dintre Statele Unite și Grecia în cadrul NATO este „de cea mai mare importanță”, deoarece Alianța Nord-Atlantică este „elementul fundamental al securității noastre reciproce și al prosperității”. In Germania, următoarea escală a preşedintelui Obama va avea întrevederi cu mai mulţi lideri europeni. După Europa, Obama merge in Peru, la Lima, la summitul cooperării economice Asia-Pacific care începe mâine.

Și, Naţiunile Unite au dedicat aceasta zi… toleranței.

XS
SM
MD
LG