Linkuri accesibilitate

Donald Trump-Vladimir Putin: o primă convorbire telefonică


Președintele ales i-a spus liderului de la Kremlin că își dorește să aibă o relație puternică și trainică cu Rusia și poporul rus.

Președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump s-a întreținut telefonic cu liderul rus, Vladimir Putin. Ce se stie despre conversatie? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Presedintele ales, Donald Trump si presedintele Rusiei, Vladimir Putin au fost de acord ca raporturile bilaterale sint „nesatisfacatoare” si s-au angajat sa le imbunatateasca, se arata intr-o declaratie a Kremlinului. Textul mai arata ca cei doi lideri au discutat despre eforturi comune in lupta impotriva terorismului, despre solutionarea crizei din Siria si au insarcinat consilieri sa pregateasca o intilnire directa.

Biroul presedintelui ales a anuntat ca Vladimir Putin a sunat sa-l felicite pe Donald Trump si ca cei doi au discutat o serie de chestiuni, inclusiv amenintari cu care se confrunta Rusia si Statele Unite, optiuni strategice, pe plan economic si despre relatia istorica dintre Statele Unite si Rusia, care dateaza de peste 200 de ani. Declaratia biroului lui Trump nu mentioneaza Siria si nici alte probleme specifice, se arata ca presedintele ales i-a spus liderului de la Kremlin ca isi doreste sa aiba o relatie puternica si trainica cu Rusia si poporul rus.

Acest anunt survine pe fondul criticilor la adresa lui Trump, care a oferit functia de strateg sef al Casei Albe lui Steve Bannon, fost sef al sitului de internet Breibart, care este acuzat de atituduni rasiste si anti-semite.

De la alegeri incoace, Donald Trump a primit mesaje de felicitare de la numerosi lideri, intre care si Vladimir Putin, care s-a pronuntat pentru o relatie bazata pe respect si luarea in considerare a intereselor ambelor parti. In timpul campaniei, Donald Trump l-a elogiat pe Putin, spunind ca este un lider puternic si s-a pronuntat pentru eforturi comune ruso-americane pentru combaterea retelei teroriste ISIS. In campanie, omul de afaceri a spus ca relatii mai strinse cu Rusia ar descuraja Kremlinul sa se apropie de China. El a parut indulgent fata de actiunile Moscovei in Ucraina si a pus sub semnul intrebarii, pe alocuri, relevanta NATO, desi acum, dupa intilnirea recenta de la Casa Alba, presedintele Obama a spus ca Trump sprijina alianta.

Interesul lui Putin este nu doar sa obtina ridicarea sanctiunilor impotriva Rusiei, dar si recunoasterea sa ca partener egal in Orientul Mijlociu si-n alte parti ale lumii.

XS
SM
MD
LG