Linkuri accesibilitate

De ce a fost reținută de procurori șefa Autorității Electorale Permanente?


Ana Maria Pătru
Ana Maria Pătru

În România, Direcția Națională Anticorupție a reținut-o pentru audieri pe șefa Autorității Electorale Permanente, Ana Maria Pătru, în legătură cu presupuse fapte de corupție la încheierea unor contracte pentru softuri de alegeri. Reținerea are loc la câteva zile după startul campaniei electorale pentru parlamentarele din 11 decembrie, dar președintele Klaus Iohannis și-a exprimat încrederea că organizarea alegerilor nu va avea de suferit, chiar dacă oficiala va trebui înlocuită.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:57 0:00
Link direct

Autoritatea Electorală Permanentă din România se află de ani de zile în centrul unor scandaluri în care fie oficialii ei au probleme de integritate, fie softurile dau rateuri în timpul alegerilor. În plus, suspiciunile de corupție la achiziționarea diferitelor programe sofisticate au umbrit mereu credibilitatea acestei instituții.

Prin lege, Autoritatea Electorală Permanentă are misiunea organizării și desfășurării alegerilor, referendumurilor, precum și monitorizarea finanțării partidelor, a campaniilor electorale în conformitate cu respectarea Constituției, a legii și a standardelor internaționale.

Lipsa de încredere în această instituție cu prerogative atât de importante vine chiar din felul în care sunt numiți cei care o conduc și care, în general, reprezintă cercurile de interese aflate la putere. Bunăoară, actuala șefă a Autorității Electorale Permanente, Ana Maria Pătru, se află în funcție din 2012, după ce în 2007, când abia împlinise 30 de ani, a fost numită vicepreședintă, fotoliu pe care l-a deținut vreme de cinci ani. În presa vremii au apărut fotografii care sugerau că se află în cercul de apropiați a lui Traian Băsescu pe-atunci președinte, care de altfel a și propus-o pentru șefia Autorității Electorale Permanente. De la ocuparea acestor demnități situația materială a Anei Maria Pătru s-a consolidat serios, după cum arată declarația ei de avere.

În această după-amiază șefa Autorității Electorale Permanente a fost adusă cu mandat și reținută de procurorii anticorupție care o cercetează pentru spălare de bani și alte infracțiuni de corupție care au avut loc în perioada 2008-2015. Procurorii au făcut perchiziții la casele Anei Maria Pătru și la instituția pe care o conduce, în vreme ce soțul ei a fost prins de polițiști când încerca să fugă cu actele unei societăți comerciale pe care a patronat-o. Surse din cadrul anchetei au declarat pentru Mediafax că investigația ar avea legătură și cu alegerile prezidențiale din 2009, câștigate pe muchie de cuțit de Traian Băsescu.

Pe de altă parte, în discuție se află mai cu seamă achizițiile făcute de Autoritatea Electorală Permanentă, care doar anul trecut a atribuit un contract de peste opt milioane de euro pentru mentenanța pentru extinderea Sistemului informatic al Registrului Electoral unui concern de firme din care face parte și o societate controlată de Sebastian Ghiță, deputat, patron al televiziunii RTV și cunoscut pentru contractele generoase pe care le-a făcut cu mai multe instituții de stat. Și în anii trecuți firmele deputatului Ghiță au beneficiat, de altfel, de contracte cu Autoritatea Electorală Permanentă.

Intervenția procurorilor anticorupție în plină campanie electorală la această instituţie care trebuie să vegheze asupra bunului mers al alegerilor sugerează că ceea ce s-a întâmplat acolo în anii trecuți ar fi putut avea consecințe și asupra votului din 11 decembrie, când are loc scrutinul parlamentar.

XS
SM
MD
LG