Linkuri accesibilitate

Încotro se îndreaptă reforma pensiilor


Ministerul Muncii spune că ar dori să încheie elaborarea noii reforme a pensiilor până la sfârșitul anului. Scopul reformei este să reducă dependența acestui sistem de finanțarea de la bugetul public și să mărească acumulările din contribuțiile angajaților și angajatorilor. Misiunea este dificilă în condițiile îmbătrânirii populației, când un număr mic de angajați trebuie să susțină un număr mare de pensionari. Iar ministerul evită să spună dacă va include în proiectul reformei propunerea de mărire a vârstei de pensionare.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:56 0:00
Link direct

Reforma sistemului de pensii va avea la temelie un concept aprobat de guvern la începutul lunii august. Acesta trasează doar niște obiective, cum ar fi eliminarea diferențelor dintre veniturile cetățenilor și pensiile lor sau excluderea categoriilor privilegiate, ale căror pensii se ridică la o cotă de 80 la sută din salariul mediu, în timp ce marea majoritate a vârstnicilor au pensii de trei ori mai mici. Ministerului muncii i s-a pus în sarcină să propună modelul de calculare a pensiilor, astfel încât să nu mai existe inechități. Actualmente sunt aplicate formule de calcul separate pentru fiecare dintre categoriile de cetățeni, practică la care se va renunța cât de curând posibil, spune Nelea Rusu, șefa direcției politici de asigurări sociale din cadrul ministerului:

„În primul rând ne propunem să unificăm modalitatea de calcul a pensiilor, pentru toți cetățenii să fie aceeași formulă de pensionare, adică pentru funcționarii publici, pentru aleșii locali, pentru judecători, pentru procurori. Și respectiv, acest lucru va duce la excluderea stagiului special din sistemul public de asigurări sociale.”

În viziunea ministerului mărimea pensiei ar trebui să depindă de contribuțiile pe care persoana le achită pe tot parcursul vieții. Deocamdată însă reprezentanții ministerului sunt prudenți în declarații și evită să spună ce stagiu minim de cotizare va deveni obligatoriu și cum se va regăsi acesta în formula de calcul.

De asemenea, nu există un răspuns legat de vârsta de pensionare, deși anterior se discuta că guvernul ar putea să o majoreze, pentru a salva sistemul de pensii de la colapsul inevitabil. Și partenerii de discuție ai ministerului- sindicatele au evitat să prezinte poziția lor referitoare la vârsta de pensionare. Vicepreședintele Confederației Naționale a Sindicatelor, Sergiu Sainciuc a spus doar atât - că este necesar ca stagiul de cotizare să fie racordat la vârsta de pensionare:

„Dacă o să avem o vârstă unică, probabil ar fi cazul să fie și stagiul de cotizare unic, atunci ar dispărea mai multe probleme legate de viitoarea pensie și acele inegalități care sunt în sistem. Dar concomitent, dacă vârsta de pensionare se va menține diferențiat pentru bărbați și pentru femei, evident că ar fi cazul ca și acest stagiu de cotizare să se mențină.”

Datele Casei Naționale de Asigurări Sociale arată că la 1 noiembrie, din numărul total de peste 670 de mii de persoane pensionate, 70 la sută sunt femei.

Directorul executiv al centrului Expert Grup, Adrian Lupuşor, care a lucrat la conceptul de reformă a sistemului de pensii spune că este nevoie de egalarea vârstei de pensionare a femeilor cu cea a bărbaților. În opinia sa, chiar dacă aceasta este una din cele mai nepopulare măsuri, dacă va fi aplicată treptat, metoda ar putea fi îngăduită:

„Noi recomandăm să fie majorată vârsta de pensionare pentru femei de la nivelul de 57 de ani la 62 de ani, eșalonat, timp de zece ani și egalarea stagiului necesar de cotizație al femeilor cu cel al bărbaților. Ajustările respective noi recomandăm să fie efectuate doar pentru cei născuți doar pentru cei născuți din 1970, pentru a nu schimba regulile de joc pentru cei care sunt aproape de vârsta de pensionare și care și-au făcut anumite planificări financiare legate de atingerea vârstei de pensionare.”

Acceptată de toți partenerii de discuție este propunerea de indexare a pensiilor de două ori pe an, în funcție de indicele prețurilor de consum. La fel, consens există și în privința propunerii ca pentru persoanele care muncesc și după atingerea vârstei de pensionare, pensia să fie recalculată. Autoritățile și-au propus ca reforma sistemului de pensii să fie aplicată din data de 1 ianuarie, discuțiile continuă însă, urmând ca proiectul de lege schițat de ministerul muncii să fie propus discuțiilor publice cel puțin peste două săptămâni.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG