Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „Sănătate Info”


Invitata rubricii de astăzi este Elena Cioina.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:39 0:00
Link direct

„Moldovenii vor plăti în continuare mai mulți bani pentru polița medicală, decât o face statul. Puternic avantajat de propriile politici, Guvernul a plătit în ultimii ani în bugetul asigurărilor obligatorii de sănătate pentru o singură persoană de patru ori mai puțin decât este obligat să plătească un moldovean care primește salariu și se asigură în mod obișnuit. Deși propune modificarea mecanismului de transfer a banilor în bugetul CNAM, ceea ce ar presupune virarea unor sume mai mari, Guvernul păstrează în continuare inechitatea dintre sine și cetățenii săi.

Din propunerile făcute de Ministerul Sănătății deducem că statul își asumă obligația de a plăti mai mulți bani pentru o persoană asigurată. Adică aproximativ 2.000 de lei și nu 1.300, cum era până acum. De altfel, majorarea transferurilor este inevitabilă întrucât numărul moldovenilor care trec automat în „grija” statului este în creștere și a trecut de 1,673 de milioane de persoane în acest an. Pentru implementarea propunerii este nevoie de aproape 1 milion de lei suplimentar, ceea ce ar însemna că volumul transferurilor va constitui aproximativ 3,3 miliarde de lei.

Doctorii nu sunt obligați să lucreze cu mâinile goale. Medicii din Moldova, asistenții și farmaciștii se vor ghida în cariera lor, în sfârșit, de un Cod Deontologic. Documentul, care se află încă în dezbateri publice, este extrem de important. Pe de o parte, acesta instituie mai multe obligații pentru lucrătorii medicali, care nu vor fi deloc ușor de respectat. Pe de altă parte, doctorii vor putea riposta ferm, atunci când circumstanțele și condițiile de muncă predispun la un risc crescut de malpraxis. De exemplu, documentul prevede că dotarea limitată cu utilaj poate constitui motiv pentru doctor să refuze acordarea asistenței medicale.

Spitalele din Moldova au devenit de trei ori mai sigure decât acum șase ani. Cele mai pregătite de orice fel de situații excepționale sunt instituțiile medicale raioanele, iar cele mai șubrede sunt două Spitale Republicane – cel de Psihiatrie și cel de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”. Concluziile sunt incluse într-un raport privind indicele siguranței spitalelor, realizat în perioada aprilie-septembrie curent.

Experții au evaluat starea a 68 de spitale, dintre care 62 – publice, cinci departamentale și un spital privat. Specialiștii au verificat rezistența clădirilor, calitatea rețelelor inginerești și cât de pregătite sunt cadrele medicale să intervină în cazurile de urgență. și au constatat că acestea stau bine la toate trei capitole. Totuși, există încă instituții medicale în care 60% dintre rețelele inginerești trebuie schimbate urgent, lipsesc sursele alternative de asigurare cu energie electrică, apă potabilă, și agent termic, iar instruirea doctorilor pentru situaţiile excepționale se face sporadic.”

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG