Linkuri accesibilitate

Johannes Hahn: „Cu prudență în fața evoluțiilor, dar fără prea mulți nervi” (Video)


Johannes Hahn
Johannes Hahn

Comisarul Uniunii Europene pentru relații de bunăvecinătate și extindere despre cum se vede la Bruxelles victoria lui Igor Dodon.

Corespondentul Europei Libere la Bruxelles, Rikard Jozwiak, i-a solicitat, luni 14 noiembrie, o primă reacție la deznodământul alegerilor prezidențiale din Moldova lui Johannes Hahn, comisarul UE pentru relații de bună vecinătate și negocieri de extindere.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:51 0:00
Link direct

Europa Liberă: Domnule comisar, care este reacția dvs. imediată la alegerile din Moldova, la faptul că au fost câștigate de o persoană considerată pro-rusă?

Johannes Hahn: „Ei bine, cred că aceasta a fost și o reacție la eșecuri trecute, adică nu s-a datorat greșelilor celuilalt candidat, ci greșelilor guvernelor – să le zicem pro-europene - din trecut, care au fost implicate în cazuri de corupție și altele - acestea au distrus într-un fel reputația (opțiunii pro-europene).

Dar noi, (UE) ne-am învățat deja lecția cu multe luni înainte, iar eu le-am spus oamenilor din echipa mea, le-am ordonat să schimbe structura sprijinului financiar pentru țări ca Moldova.

Trebuie să fim mai orientați spre proiecte concrete, astfel ca oamenii să vadă valoarea adăugată a sprijinului financiar al UE, să nu aibă senzația că atunci când oferim acest sprijin noi am sprijini guvernul ș.a.m.d. Așadar, și în această privință trebuie să schimbăm într-o măsură felul cum sprijinim o țară anume, dar în general aș spune că Moldova este conectată la Europa prin Acordul de Asociere, cu DCFTA (Acordul de Liber-schimb Comprehensiv și Aprofundat n. trad.), există deja primele rezultate în forma unui comerț sporit între UE și Moldova și sunt sigur că până și noul președinte, care va avea o misiune mai mult de reprezentare, va recunoaște situația - dar, din nou, trebuie să fim prudenți în fața anumitor evoluții, dar în general nu ar trebui să ne facem prea mulți nervi.”

În direct de la Bruxelles: comisarul european Johannes Hahn
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:46 0:00

Europa Liberă: Dar nu sunteți îngrijorat că el se va întoarce cu spatele la Acordul de Asociere? (Dodon) a vorbit despre asta în campanie.

Johannes Hahn: „Și eu l-am întâlnit (pe Dodon), iar mie mi-a spus altceva. Cred că va trebui să-l evaluăm după faptele lui, asta rămâne de văzut în viitor. Eu m-am aflat în contact astăzi (luni, 14 nov.) cu premierul (Pavel Filip) și el m-a asigurat că guvernul Moldovei este în continuare devotat - și asta este decisiv pentru mine - perspectivei europene.”

Europa Liberă: Aveți de gând să mergeți în Moldova în viitorul apropiat, ca să-l întâlniți (pe Dodon) și să evaluați situația?

Johannes Hahn: „Nu de îndată, dar cu siguranță în perspectiva următorului summit al Parteneriatului Estic voi vizita toate țările (din acest program), așa că cred că în primul trimestru al anului viitor mă voi afla acolo.”

(Traducere de Mircea Țicudean)

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG