Linkuri accesibilitate

Republica Moldova are un nou președinte în persoana lui Igor Dodon


Potrivit rezultatelor preliminare: Igor Dodon: 52,37%, Maia Sandu: 47,63%.

Rezultatele preliminare sugerează că Igor Dodon a fost ales președinte cu votul a 52,37 % din alegătorii care au participat duminică la turul doi de scrutin al alegerilor prezidențiale, despre care rivala sa, Maia Sandu, a declarat că s-ar fi desfășurat cu multe încălcări. Sandu a obținut 47,6 %, potrivit datelor publicate de Comisia Electorală Centrală după ce au fost contabilizate procesele verbale din 99,81 de secțiile de votare. Ea promis să rămână vigilentă ca nimănui să nu-i fie „furat” votul.

Prezența la urne la turul doi de scrutin a fost de peste 53% sau de peste 1 milion 600 de mii de alegători. Un număr record de peste 123 de mii de alegători au votat în străinătate, mai mult decât dublu față de primul tur. Dar mulți alegători din diaspora nu au putut vota din cauza aglomerației și epuizării buletinelor de vot.

Liderul socialiștilor Igor Dodon și-a declarat victoria la puțin timp după miezul nopții. În discursul său victorios rostit după miezul nopții în fața jurnaliștilor și suporterilor la sediul de partid, Dodon a spus că vrea să fie președintele tuturor, inclusiv al celor care nu l-au votat.

„Înțeleg că nu va fi simplu, dar eu vă promit că voi fi președintele tuturor, și celor care se consideră de dreapta, și celor de stânga, și celor care vor în Uniunea Europeană, și celor care vor alături de Rusia. Vă promit că voi fi un președinte al tuturor”.

Politicianul care pledează pentru relații mai strânse cu Rusia a felicitat-o pe rivala sa pro-europeană, Maia Sandu, spunând că și ea a obținut un rezultat bun.

„Dar acum, vă rog foarte mult, haideți să calmăm spiritele. Noi nu avem nevoie acum de ură în societate. Celor care ați votat-o pe Maia Sandu - o să iau în calcul toate dorințele Dumneavoastră, tot ceea pentru ce pledați, tot ceea în ce credeți, o să ascult pe fiecare”.

Maia Sandu le-a vorbit jurnaliștilor înainte de aflarea primelor rezultate. Ea a spus că a alegerile „au fost organizate prost”, criticând mai ales lipsa de buletine suficiente în străinătate.

„Această situație este inacceptabilă. Autoritățile Republicii Moldova au încălcat dreptul constituțional al cetățenilor de a-și exercita dreptul la vot”.

Lidera PAS a îndemnat la calm și vigilență până la numărarea tuturor voturilor.

„Acum avem o sarcină importantă: să ne păstrăm calmul, să ne focusăm pe încheierea votării în diaspora și să supraveghem procesul de numărare a voturilor. Vom rămâne vigilenți până la capăt și vă promit că vom clarifica împreună fiecare încălcare, fiecare caz în care oamenii nu au putut să voteze. Nu le vom permite să vă fure votul”.

Maia Sandu nu a vorbit deocamdată, după aflarea rezultatelor preliminare.

Președinta Comisiei Electorale Centrale și-a cerut scuze pentru organizarea votării în străinătate, inclusiv în Marea Britanie, Italia, Franța, Germania, Rusia și România, unde nu au fost destule buletine de vot. Alina Russu le-a vorbit jurnaliștilor în vreme ce în fața Comisiei Electorale Centrale, la Chișinău, începuse un protest.

„Regretăm situația creată, în care un număr din cetățenii Republicii Moldova nu și-au putut exprima dreptul la vot. Ceea ce s-a întâmplat azi este o lecție care trebuie învățată de către noi și de către alte instituții implicate în realizarea alegerilor din Republica Moldova”.

Alegătorii din străinătate au lansat, în semn de protest, o petiție online, care a fost semnată în primele câteva ore de aproape 6 mii de oameni.

Atât Maia Sandu, cât și Igor Dodon au cerut înainte de alegeri deschiderea mai multor secții de votare și trimiterea mai multor buletine de vot în străinătate. În vreme ce Sandu a mizat pe alegătorii din țările occidentale care au votat masiv pentru ea, Dodon a fost sprijinit de cei din Rusia, unde se află cea mai mare parte a moldovenilor din străinătate.

Duminică, a participat la vot un număr neobișnuit de mare de aproape 15 mii de alegători din regiunea transnistreană, cu aproximativ cinci mii peste numărul tradițional.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG