Linkuri accesibilitate

Donald Trump și perspectivele relațiilor americano-ruse


Una dintre numeroasele intrebari de dupa alegerea lui Donald Trump in functia de presedinte al Statelor Unite este ce se va intimpla in relatiile cu Rusia. Care este cadrul acestei dezbateri? O reltare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Dupa cum se stie in campania electorala s-a creat impresia ca Donald Trump ar cocheta, intr-o maniera stranie si suspectă, cu Rusia lui Putin. Omul de afaceri l-a elogiat pe liderul de la Kremlin, piraterie cibernetica favorabila lui Trump a fost pusa de serviciile secrete americane pe seama Rusiei, via WikiLeaks si unele gesturi si declaratii cu privire la NATO sau Ucraina pareau să coincida cu ceea ce Moscova isi dorea sa auda. Asta a fost campania.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:11 0:00
Link direct

Ce se intimpla acum, dupa ce Vladimir Putin a fost unul dintre primii lideri care l-au felicitat pe presedintele ales? Unii analisti cred că șampania de la Kremlin este prematura si ca liderii rusi stiu asta. Asta pentru ca Donald Trump este - cum de-acum stim foarte bine - imprevizibil.

Urmatorul indiciu vor fi anunturile cu privire la membrii ai administratiei Trump, in functii care au impact asupra securitatii nationale. Intre numele vehiculate, de exemplu se afla si neo-conservatori, a caror politica este agresiva si interventionista, inclusiv in chestiuni care tin de drepturile omului si comportament neadecvat pe plan international. Putin nu are cum sa agreeze astfel de numiri. Si fireste, nu stim care a fost contextul luarilor de pozitie ale presedintelui ales Trump, in campanie, de ce a facut-o.

Din perspectiva liderului de la Kremlin, fara a merge prea departe cu conspiratii, probabil ca abordarea tranzactionala a lui Donald Trump i-a convenit, dincolo de interesul constant de a destabiliza Occidentul si a diminua increderea in virtutiile democratiei liberale. Putin vede in Trump, probabil, un om de afaceri, cum a fost si cazul lui Berlusconi, care negociaza fiecare pas, minat mai putin de principii, cum sint respectul pentru drepturile omului in Rusia sau integritatea teritoriala a vecinilor, cit de interese strategice de moment. Acesta este profilul de presedinte pe care Putin si l-ar dori la Washington. Dar ramine de vazut daca asta se va si intimpla la Casa Alba.

Intr-un editorial aparut in New York Times se arata că si presedintele Obama a sezizat cu intirziere tendintele expansioniste si revansarde ale lui Putin si la fel s-a intimplat si cu alti lideri occidentali. „Acum că amenintarea este clara, America si aliatii sai nu-si pot permite ca Trump sa faca aceasi greseala” - se aratat in editorial, care sustine că o analiza temeinica a relatiei este necesara ca si reafirmarea citorva idei fundamentale, cum este angajamentul american fata de NATO.

„Poate - arată New York Times - relatia cu Putin pentru a-l convinge sa-si respecte angajamentele de control al inarmarilor si sa revina asupra deciziilor care le-au incalcat de-acum”. Editorialul conchide ca Putin nu trebuie lasat sa se indoiasca ca Statele Unite si aliatii isi vor apara principiile si valorile, raminind deschise la cooperare acolo unde interesele si abordarile sint comune.

XS
SM
MD
LG