Linkuri accesibilitate

Victoria candidatului socialist în prezidențialele din Bulgaria provoacă o criză politică


Ex-gen. Rumen Radev
Ex-gen. Rumen Radev

Rumen Radev a câștigat într-un mod categoric, cu 58-59% din voturi, alegerile prezidențiale.

Candidatul independent, sprijinit de Partidului socialist, ex-comandantul aviației militare, Rumen Radev a câștigat într-un mod categoric, cu 58-59% din voturi, alegerile prezidențiale, arată rezultatele de la exit-polluri a cinci agenții sociologice.

Viitorul președinte se pronunță pentru o politică mai echilibrată a țării în cadrul NATO și a Uniunii Europene, măsuri hotărâte în vederea opririi migrației ilegale și pași spre ridicarea sancțiunilor împotriva Rusiei. El a promis să aplice experiența României în combaterea corupției la nivel înalt.

Generalul a fost acuzat de oponenții săi că este candidatul Moscovei după ce a declarat că anexarea Crimeii de către Rusia este un fapt împlinit ce nu poate fi influențat de poziția Bulgariei.

O parte din liderii foștilor comuniști însă consideră că Radev, care a absolvit Academia Militară americană „Maxwell” și a organizat peste zece exerciții militare ale Alianței nord-atlantice, va duce o politică îndreptata spre întărirea colaborării în cadrul NATO.

La prima sa conferință de presă noul președinte a declarat că este pentru un rol mai activ al țării în structurile euro-atlantice, dar și pentru restabilirea relațiilor comerciale cu Rusia.

În urma eșecului în alegeri a candidatei partidului său GHERB, președinta Parlamentului Țețka Țaceva, primul ministru Boiko Borisov și-a reconfirmat hotărârea de a depune demisia guvernului în prima zi lucrătoare a Parlamentului. El a declarat că vechea majoritate parlamentară nu mai există după ce o mare parte din simpatizanții partenerilor săi la guvernare din Blocul reformator și Blocul patriotic l-au sprijinit pe generalul Radev.

Se conturează o perioadă de criză și instabilitate după ce și Partidul socialist a anunțat că va înapoia un eventual mandat de formare a cabinetului.

Borisov a lansat ideia convocării unei Mari Adunari Naționale în vederea introducerii votului uninominal, a votului obligaroriu, și reducerii de la 240 la 120 a numărului de deputați. În favoarea acestor modificări au votat aproape 3,5 de milioane de alegători în cadrul referendumului de la 6 noiembrie.

XS
SM
MD
LG