Linkuri accesibilitate

Al doilea tur al alegerilor prezidențiale moldovenești la Praga


Și unii, și alții spun că Moldova are nevoie de reforme și trebuie să scape de corupție.

Mobilizare activă și în diaspora din Cehia. Sunt aproape de trei ori mai mulți votanți decât în primul tur de scrutin prezidențial din 30 octombrie.

Unii dintre cei cu care am discutat au spus ca au parcurs zeci sau chiar sute de kilometri și au stat la coadă, pentru a-și exercita dreptul constituțional. Alții și-au revăzut, întâmplător, prietenii, cumetrii, rudele și afirmă că s-au simțit, pentru câteva ore, ca în Moldova.

Valentina Ursu la ambasada Moldovei din Praga
Valentina Ursu la ambasada Moldovei din Praga

Cei care au votat vectorul pro-UE se arătau mândri și sugerau că ar fi bine țara să continue parcursul integrării europene. Alegătorii care au optat pentru o relație mai strânsă cu Rusia vorbeau cu jumătate de gură. Dar și unii, și alții au spus că Moldova are nevoie de reforme și trebuie să scape de corupție.

Deși dezamăgiți de guvernarea de la Chișinău, cetățenii cu drept de vot din Cehia vor un președinte puternic, neșantajabil și care ar apleca urechea și la nevoile electoratului. Mulți dintre ei vor să revină acasă, unii chiar ar aduce și bani, pentru a-i investi și își doresc un mediu prietenos de afaceri.

La această oră lumea continuă să vină la secția de votare amplasată în incinta Ambasadei Moldovei din Praga.

XS
SM
MD
LG