Linkuri accesibilitate

Comisia Electorală Centrală: mersul votării cu trei ore înainte de închiderea urnelor


Alegerile prezidențiale la consulatul moldovean din Frankfurt
Alegerile prezidențiale la consulatul moldovean din Frankfurt

Al doilea tur al alegerilor prezidențiale moldoveneșți

Cu trei ore înainte de închiderea secţiilor de votare, datele CEC arată că rata de participare a depăşit-o deja pe cea din primul tur. Către ora 18.00 au votat jumătate din numărul total al alegătorilor incluşi în liste electorale.

Pentru comparaţie, la precedentul scrutin în care preşedintele a fost ales prin vot direct, cel din 1996, au participat la vot în turul doi peste 70 la sută din numărul total al alegătorilor.

O mobilizare fără precedent se atestă în diaspora. Până la această oră în străinătate au votat peste 105 de mii de cetăţeni moldoveni, aproape dublu faţă de numărul total al celor care au votat în primul tur. A fost depăşit şi recordul înregistrat în 2014, când la alegerile parlamentare au votat peste 73 de mii de alegători, cel mai mare număr de votanţi din diaspora.

CEC a anunţat că la secţia de votare din Strattford, Londra, au fost epuizate cele trei mii de buletine de vot distribuite, cantitatea maximă stabilită de Codul electoral.

Alina Russu i-a îndemnat pe alegătorii de acolo să se îndrepte la cealaltă secţie de votare din Londra unde mai sunt disponibile 800 de buletine de vot.

„Fac apel către alegători să păstreze calmul şi să se îndrepte către secţia de votare care a fost organizată pe lângă sediul misiunii diplomatice şi să realizaze dreptul la vot la secţia dată.”

Se relatează că şi la alte secţii de votare de peste hotare s-ar putea epuiza în curând buletinele de votare.

O prezenţă mai mare la vot se atestă şi la cele 30 de secţii de votare unde pot vota cetăţenii rezidenţi ai regiunii transnistrene. Către ora patru au votat în jur de 10 mii de votanţi din stânga Nistrului, cu 3 mii mai mulţi decât numărul total al celor care au votat în primul tur.

Potrivit Asociaţiei Promo-Lex care monitorizează scrutinul, alegătorii din regiunea transnistreană sunt aduşi organizat şi le sunt fotografiate buletinele de identitate.

CEC nu a fost sesizată deocamdată despre aceste presupuse încălcări.

CEC va prezenta rezultate preliminare ale scrutinului luni dimineaţa. Datele vor fi procesate în timpul nopţii şi vor putea fi urmărite în timp real pe site-ul instituţiei.

XS
SM
MD
LG