Linkuri accesibilitate

Oleg Panta: „Sarcina preşedintelui ar fi să unească societatea în jurul unei probleme – lupta cu corupţia”


Moldovenii votează la Londra. 13 noiembrie 2016.
Moldovenii votează la Londra. 13 noiembrie 2016.

Cum își aleg președintele cetățenii de peste hotare.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:24 0:00
Link direct

Mii de kilometri prin ploaie și ninsoare! Oleg Panta a votat la Geneva.

Europa Liberă: Cum explicaţi voi această mobilizare masivă a diasporei pentru a participa la scrutinul prezidenţial de astăzi?

Oleg Panta: „Conaţionalii noştri care trăiesc aici, în Occident, în primul rând, au putut să vadă în practică cum funcţionează un stat de drept, şi să înţeleagă că statul nu este o entitate abstractă, statul este constituit din cetăţeni care pot şi trebuie să influenţeze cum funcţionează un stat. Şi de aceasta, ei realizează că au o anumită datorie civică să vină la votare. Evident, diaspora se mobilizează în jurul unui candidat, ale cărui program și viziuni corespund foarte mult cu viziunile reprezentanţilor diasporei. Şi ce vedem noi astăzi e un fenomen cu totul remarcabil pentru Moldova. Diaspora este foarte diversă. Conaţionalii noştri, care s-au mobilizat, sunt o masă foarte eterogenă, oameni din diferite sectoare, lucrează în diferite profesii, dar toţi s-au unit în jurul acestei idei. Eu aș avea o speranţă că modelul acesta va fi cândva aplicat şi asupra societăţii noastre mai largi.”

Europa Liberă: Aşteptările pe care le leagă marea majoritate a votanţilor sunt peste puterile următorului şef de stat, cel care va deveni, pentru că în Constituţie sunt stipulate clar prerogativele, atribuţiile unui şef de stat. Ce ar trebui, în primul rând, să facă cel care va ieşi învingător în acest scrutin prezidenţial, începând cu ziua de mâine?

Oleg Panta: „Sarcina principală va fi să micşoreze această prăpastie care există în societate. Societatea noastră e foarte divizată pe diferite motive, din diferite cauze şi diferite criterii. Şi sarcina preşedintelui ar fi să unească societatea în jurul unei probleme – lupta cu corupţia. Corupţia este principala cauză de ce societatea noastră nu funcţionează cum trebuie să funcţioneze şi statul nostru nu a făcut progrese în ultimii ani. Acum, în practică ce poate face preşedintele, ţinând cont de limitele mandatului, cred că e foarte important ca preşedintele să comunice permanent cu cetăţenii şi să-i facă să realizeze care sunt problemele şi cum cetăţeanul poate să contribuie. Şi de aceasta avem nevoie de un preşedinte care are o reputaţie impecabilă, care are integritate, care e lucid, sună banal. Şi din punct de vedere practic, îmi vine greu să spun ce va face preşedintele, dar tema principală, care va guverna mandatul preşedintelui, după mine trebuie să fie coeziunea socială pentru lupta cu corupţia din Moldova.”

Europa Liberă: S-a vorbit foarte mult despre votul geopolitic al acestei zile. Moldova rămâne divizată, inclusiv atunci când e vorba încotro ţara: cu Estul, cu Vestul. Câtă înţelepciune i-ar trebui şi va avea şeful statului, ca să împace cetăţenii, dar şi să fie corect, promovând acelaşi mesaj şi în Federaţia Rusă, şi în capitala Uniunii Europene, la Bruxelles, şi în Statele Unite ale Americii. Cum ar putea să împace spiritele care au viziuni diferite asupra vectorului geopolitic al ţării?

Oleg Panta: „Obiectivul principal al mandatului, lupta cu corupţia, aceasta este calea spre a unifica societatea noastră. Noi avem nevoie de o idee în jurul căreia noi toţi să putem fi uniţi. Pentru că până acum suntem divizaţi pe criterii etnice, de limbă, de afiliere cu Vestul, cu Estul. Viitorul preşedinte trebuie să comunice cu cetăţenii în aşa fel, ca să-i facă să înţeleagă care este problema situaţiei actuale în Moldova. Când societatea noastră va fi unită în jurul acestei idei, toate diviziunea aceasta deja nu va mai avea sens, pentru că oamenii vor înţelege că ei pot lucra împreună pentru un bine comun, pentru binele lor personal şi pentru binele comun al societăţii. Dacă vom reuşi să avem un preşedinte integru, care nu este şantajabil, care nu este dependent de alte partide politice sau structuri, sau alte scheme şi va avea ca scop principal lupta cu corupţia, eu cred că el va găsi limbă comună şi cu Bruxellesul, şi cu Moscova, şi cu Estul, şi cu Vestul. Şi, în felul acesta, cred că va putea să împace şi societatea, să închidă această prăpastie între societatea noastră divizată. Cetăţenii au mers să voteze nu pentru Est sau Vest, nu pentru criterii geopolitice, dar pentru a contribui la construcţia unui stat de drept, a unui stat care funcţionează pentru cetăţeni şi un preşedinte care reprezintă interesele tuturor cetăţenilor şi din sud, şi din nord, şi din centru cu diferite viziuni politice.”

XS
SM
MD
LG