Linkuri accesibilitate

Agenţiile de presă occidentale despre alegerile din R.Moldova


Cele mai importante agenţii internaţionale de presa scriu astăzi despre turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din Moldova.

Agenţia Reuters, sub semnătura lui Alessandra Prentice si Alekander Tanas notează diferenţele esenţiale între cei doi candidaţi aflaţi în cursa. Igor Dodon, definit drept candidat pro rus si Maia Sandu „un economist prooccidental care a lucrat la Banca Mondiala” şi care a promis să lupte împotriva corupţiei.

Reuters aminteşte despre scandalul dispariției miliardului de dolari din cele trei bănci moldovene „echivalentul unei optimi din producţia economica a Moldovei şi care arata nivelul corupţiei in cea mai săraca ţara europeana”.

Reuters scrie si despre fostul premier Vlad Filat care a fost „încătușat în Parlament într-o transmisie live a televiziunii”.

„Cei care pe plan local au susţinut orientarea spre Occident şi Uniunea Europeana nu numai ca au avut o prestație slabă, dar ea a fost si potrivnică”, a declarat William Hill, fostul şef al misiunii OSCE in Moldova care a adăugat ca acest lucru a dus la discreditarea „încrederii în ideile Occidentale şi a recomandărilor Uniunii Europene sau Statelor Unite menite sa însănătoșeze societatea şi economia”.

Reuters scrie că socialistul Dodon doreşte să renunţe la acordul de asociere cu Uniunea Europeana dorind alăturarea Moldovei, Uniunii Euroasiatice, dominata de Rusia.

„Va aduce din nou stabilitate si va reconstrui relaţia cu Rusia”, este citat un pensionar din Chişinău, Vladimir Tanasov, care tocmai a votat in Chişinău. Si alţi votanţi cu care au vorbit corespondenţii agenţiei Reuters au părut să îl susţină pe liderul socialiştilor. Agenţia precizează că pentru a ieşi învingător Dodon are nevoie de minim 51% din voturile exprimate.

Agenţia citează si date ale Institutului de Politici Publice, care in sondajul din luna octombrie arăta că numai 30,9% dintre moldoveni ar mai susţine aderarea la Uniunea Europeana faţă de 44% care ar sprijini Uniunea Euroasiatica. Reuters citează si un alt sondaj, in care 66% dintre moldoveni au declarat că au încredere în liderul rus Vladimir Putin, fata de 22 % pentru preşedintele Barack Obama si 28,3% pentru cancelara Germaniei, Angela Merkel.

Agenţia Associated Press citează declaraţiile făcute astăzi la vot de către Igor Dodon „ un politician pro Moscova” şi de Maia Sandu „o economista care a lucrat la Banca Mondiala”. AP îl citează pe liderul socialiştilor cu declaraţia ca „Moldova are un viitor si va fi independenta, unită şi suverana”, si pe Maia Sandu care a spus că dacă va fi aleasă va numi un guvern „cinstit, cu oameni drepţi şi buni profesionişti şi acesta va fi primul semn că lucrurile se pot schimba în bine in Moldova”.

AP aminteşte si de declaraţiile liderului socialiştilor despre Crimeea – care in opinia sa, ar fi teritoriu rusesc şi de embargoul impus de Rusia in 2014 împotriva Moldovei pentru că a semnat acordul de asociere cu Uniunea Europeana.

AP citează in final si declaraţia făcută astăzi la Bucureşti de fostul preşedinte al României, Traian Băsesci, care, devenit şi cetăţean al Moldovei, a spus că „doreşte valori europene in acest stat”.

Agenţia Franceză de presa, AFP scrie despre prezenta la urme la ora 13 şi că, indiferent câţi oameni se prezinta la vot, este nevoie de 51% din voturi pentru a câştiga scrutinul. „Cei doi candidaţi au viziuni diametral opuse pentru viitorul Moldovei”, scrie AFP, precizând ca Igor Dodon a fost ministru al economiei in guvernele comuniste intre 2006 şi 2009 şi că susţine legături mai strânse economice cu Moscova. AFP ii citează declaraţia de la vot, de astăzi, ca este convins că va câştiga cu un avans important, fata de contracandidata sa Maia Sandu.

Din declaraţiile Maiei Sandu AFP o selectează pe cea in care ea spune că s-a demonstrat ca „suntem mulţi şi ca suntem puternici” şi că, daca va fi aleasa preşedinte, promovând oameni cinstiți si specialişti necorupți „vom dovedi că ţara noastră există pentru cetăţenii ei”.

AFP aminteşte şi că doamna Sandu a cerut retragerea trupelor ruseşti din regiunea transnistreana.

Agenţia scrie că FMI a aprobat recent un împrumut pentru Moldova şi citează din comunicatul Fondului care spune că este esenţial ca Moldova sa continue reformele in sectorul justiţiei”. Este citat analistul de la Chişinău Anatol Țăranu de la Politicon care a spus că la primul tur de scrutin, Igor Dodon a avut cu 140 de mii de voturi mai multe decât Maia Sandu şi că o prezenta masivă la vor ar putea să o avantajeze pe doamna Sandu.

Este citat de AFP si Vitalie Andreievski care avertizează că aşteptările votanților ar putea fi dezamăgite, deoarece puterile preşedintelui Moldovei sunt limitate.

AFP da in încheierea depeșei sale si câteva date statistice despre nivelul de trai din Moldova – 41% dintre moldoveni trăiesc cu mai puţin de 5 dolari pe zi, iar salariu mediu este de 240 de dolari, potrivit Băncii Mondiale. Remitențele trimise de moldovenii care lucrează in străinătate reprezintă aproximativ o pătrime din produsul intern brut. 78% dintre moldoveni sunt etnici romani, iar ucrainenii si ruşii reprezintă 14% din populaţie, mai scrie AFP.

Agenția germana de ştiri DPA publica o depeșă scurtă in care se anunţa candidaţii la acest al doilea tur de scrutin şi se aminteşte despre dispariţia miliardului de dolari din băncile moldoveneşti.

XS
SM
MD
LG