Linkuri accesibilitate

Ștefan S. Muntean: „Am parcurs 20.000 de kilometri pentru a vota”


Mariana Rheuben și Ștefan S. Muntean
Mariana Rheuben și Ștefan S. Muntean

Mariana Rheuben și Ștefan S. Muntean, doi tineri moldoveni, au zburat din Dubai în Viena pentru a vota. Iată ce spune Ștefan S. Muntean despre aventura votului lor.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:29 0:00
Link direct

Europa Liberă: Povestiți aventura voastră, cum ați ajuns voi din Dubai la Viena?

Ștefan S. Muntean: „Noi, inițial, aveam drumuri puțin separate, eu veneam din Africa de Sud, Mariana trebuia să ajungă în Italia. Și, până la urmă, am decis că mergem la Viena. Era opțiunea cea mai bună pentru noi, ca să ajungem să votăm și să venim înapoi, înapoi la muncă. Am ajuns în Viena, ne-a întâmpinat domnul Adrian de pe Adoptă un vot. Ne-a întâmpinat, ne-a luat de la aeroport, ne-a dus direct la casa unui băiat din Venezuela, pe care îl cheamă Leo și ne-a cazat. Am mâncat gratis, am sărbătorit. Emoțiile au fost foarte mari.”

Europa Liberă: Tu câți kilometri ai parcurs?

Ștefan S. Muntean: „Eu cred că am parcurs în jur de 20.000 de kilometri.”

Europa Liberă: De ce ai insistat să ajungi să votezi în această zi? Cât de mult a contat și contează acest vot pe care l-ai dat tu?

Ștefan S. Muntean: „Pentru mine votul acesta contează. E țara în care m-am născut – Moldova. Vrei, nu vrei o iubești, pleci din Moldova, dar ți-e dor de ea. Dorul acesta te macină-te macină. S-au scris poezii despre fenomenul acesta de dor și, în primul și în primul rând, mă gândesc la cei de acasă, votez pentru cei de acasă pentru că diaspora va vota şi se întoarce înapoi la rutina pe care o are zi de zi peste hotare. Iar noi nu i-am uitat pe cei de acasă. Ştim că suntem criticaţi online de către cei de acasă că am plecat şi am abandonat ţara. Dar nu este aşa şi astăzi noi chestia aceasta o vom demonstra.”

Europa Liberă: Pentru că Moldova se confruntă cu atâtea probleme, ce poate face preşedintele al cărui nume va fi cunoscut mâine? De unde trebuie să înceapă el?

Ștefan S. Muntean: „Preşedintele trebuie să înceapă de la capul care este stricat. Trebuie să taie capul tuturor oligarhilor şi corupţilor. De acolo începe toată problema. Şi să aibă o viziune clară despre cum va fi ţara în viitor.”

Europa Liberă: Dar voi cum o vreţi să fie?

Ștefan S. Muntean: „Pe tot globul pământesc există ţări de succes, care merită atenţie şi trebuie să ne inspirăm de peste tot. Moldova trebuie să aibă relaţii diplomatice bune şi cu Estul, şi cu Vestul, dar cel mai important este să se urmărească beneficiul ţării şi al tuturor cetăţenilor care sunt în Moldova. Aceasta este prioritatea numărul unu.”

Europa Liberă: Acolo, la Viena, unde ai votat tu, ai venit din Dubai şi ai votat în capitala Austriei, e multă lume la secţia de votare?

Ștefan S. Muntean: „Lumea vine. Vin autobuze şi mobilizarea cred că e mult mai mare, este mult mai amplă. Astăzi se rescrie istoria. Cu siguranţă, este pentru prima dată când aşa ceva se întâmplă în viaţa noastră. Lumea vine la Viena de peste tot, cum poate, unde poate să voteze, acolo ajunge. Campania Adoptă un vot a fost minunată, a fost excepţională. Eu cred că a fost cea mai bună idee şi cel mai frumos lucru care s-a întâmplat în ultimii 25 de ani.”

XS
SM
MD
LG