Linkuri accesibilitate

Alegeri în Republcia Moldova: se votează în al doilea tur al prezidențialelor


În Republica Moldova are loc al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale în care se confruntă Igor Dodon, președintele Partidului Socialiștilor (PSRM), și Maia Sandu, lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS). Pe 30 octombrie, cei doi au obținut 47,98% și, respectiv, 38,71% din voturi.

Diferența dintre Igor Dodon și Maia Sandu a fost de peste 9%, adică de circa 130 mii de sufragii, în primul tur, când prezența la vot a fost sub 49%. Astăzi la urne sunt așteptați peste 3,16 milioane de alegători moldoveni, la cele circa 2000 de secții de votare, inclusiv 100 deschise în afara Republicii Moldova.

Până la ora aceasta au votat peste 270 mii de alegători, ceea ce constituie peste 9,5% din persoanele înscrise în listele electorale.

Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, şi soţia lui au votat la Ambasada Republicii Moldova de la Bucureşti, pentru prima dată, de altfel, de când au primit cetăţenie moldovenească. La ieşirea din secţia de votare, ei au fost întâmpinaţi cu aplauze de câteva zeci de persoane, care scandau „Basarabia e România!”.

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, s-a lăsat aşteptat timp de o oră de jurnalişti la secţia de votare. După ce a aruncat buletinul în urnă, el a spus că îşi doreşte „un preşedinte care să facă ce n-am reuşit noi”, ca cetăţenii să fie asiguraţi cu toate cele necesare şi să le fie respectate drepturile. „Este important să fim consecvenţi în acţiuni”, a mai declarat şeful statului.

Igor Dodon a venit la secţia de votare cu familia şi şi-a ţinut mereu mezinul în braţe, copilul fiind îmbrăcat în roşu, culoarea Partidului Socialiştilor. Din cauza numărului mare de jurnalişti, secţia de votare a devenit neîncăpătoare.

El a declarat că a votat pentru viitorul copiilor şi împotriva oligarhilor, împotriva celor care vor să distrugă statalitatea Republicii Moldova şi îşi doresc unirea cu alte state. Candidatul PSRM şi-a exprimat speranţa că, după alegeri, nu vor fi proteste.

XS
SM
MD
LG