Linkuri accesibilitate

Atașatul militar al Rusiei în Moldova și chestiunea transnistreană


La Tiraspol
La Tiraspol

Colonelul Igor Dovbnea a fost convocat vineri la sediul Ministerului Apărării de la Chișinău.

Ministerul Apărării de la Chişinău avertizează că ar putea cere retragerea mandatului de activitate a atașatului militar al Federaţiei Ruse în Republica Moldova, în cazul în care acesta va continua să participe la „activităţile organizate de către aşa-numita conducere de la Tiraspol în comun cu Grupul operativ de trupe ruse (GOTR)”.

Un comunicat al Ministerului Apărării anunță că atașatul militar rus, colonelul Igor Dovbnea, a fost convocat vineri la sediul Ministerului, unde șeful Direcţiei generale politici de apărare şi planificare a apărării, Alexandru Harea, „a prezentat îngrijorările conducerii Ministerului Apărării privind atitudinea neglijentă şi indiferentă a oficialului militar rus faţă de solicitările şi nemulţumirile prezentate în cadrul convocărilor anterioare – desfăşurarea ilegală în raioanele de est ale Republicii Moldova a exerciţiilor şi competiţiilor comune ale aşa-numitelor forţe speciale transnistrene și unităților GOTR”. Acesta a cerut reprezentanţilor oficiului ataşatului militar rus „să se abţină de la participare la activităţile organizate de către aşa-numita conducere de la Tiraspol în comun cu GOTR”.

Colonelul Harea a declarat că Ministerul Apărării a informat Ministerul de Externe despre această situaţie, solicitând sesizarea Ambasadei Federaţiei Ruse vizavi de atitudinea neglijentă a oficialului militar rus. „În cazul continuării unor astfel de acţiuni, Ministerul Apărării va cere retragerea mandatului de activitate al acestuia”, se mai spune în comunicatul Ministerului Apărării.

În ultima jumătate de an în regiunea transnistreană au avut loc zeci de aplicații militare, cu participarea soldaților ruși sau a trupelor transnistrene.

Aplicațiile au loc în pofida protestelor repetate ale autorităților de la Chişinău, care au cerut ambasadorului rus ca aceste acțiuni să înceteze și au reiterat necesitatea retragerii trupelor ruse din Republica Moldova și transformarea formatului de pacificare în unul civil cu mandat internațional.

În alte evoluții, ministrul adjunct de Externe de la Moscova, Grigori Karasin, a declarat că „Trupele ruse vor rămâne în regiunea transnistreană atâta timp cât va fi nevoie pentru menținerea liniștii în regiune”. Diplomatul rus a criticat recentele declarații ale Kievului și Chişinăului potrivit cărora Ucraina este gata să creeze un „coridor verde” pentru retragerea trupelor ruse din regiunea transnistreană. „Retragerea trupelor ruse din Transnistria este o acțiune provocatoare a Ucrainei, Kievul nu are niciun drept să adopte astfel de decizii”, a declarat Karasin într-un interviu pentru TASS. Acesta a subliniat că militarii ruși se află în Transnistria în baza unor acorduri internaționale.

Săptămâna trecută ministrul moldovean al apărării, Anatol Șalaru, a anunțat, după o întâlnire pe care a avut-o la Odesa cu omologul său ucrainean, Stepan Poltorak, că președintele Ucrainei Piotr Poroșenco a aprobat crearea unui „coridor verde” pentru retragerea armatei ruse și a munițiilor rusești din regiunea transnistreană și că până la sfârșitul anului va fi elaborat un plan comun moldo-ucrainean pentru această retragere.

Săptămâna aceasta și vicepremierul rus Dmitri Rogozin a condamnat declarațiile lui Anatol Șalaru. Acesta a scris pe Twitter că „Chișinăul și Kievul au uitat să se consulte cu Tiraspolul și Moscova”. Potrivit lui Rogozin, aceasta este ca și cum „Hondurasul ar promite să ajute Guatemala la retragerea trupelor americane din Coreea”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG