Linkuri accesibilitate

Petras Auštrevičius: „Vrem să vedem că avem cu Moldova un parteneriat real” (Video)


Petras Auštrevičius
Petras Auštrevičius

Un interviu cu vicepreședintelui grupului ALDE (liberalii europeni) din Parlamentul European.

Vicepreședintele grupului ALDE (liberalii europeni) din Parlamentul European, Petras Auštrevičius, cheamă studenții moldoveni la vot, reamintindu-le că votează „viitorul lor, nu trecutul sovietic”. Auštrevičius își exprimă convingerea că societatea civilă moldovenească „este suficient de deschisă la minte încât să fie în stare să voteze independent” ignorând sau nelăsându-se influențați de posibile înțelegeri pe sub masa ca cea despre care presa a scris că s-ar fi îngheiat între Vladimir Plahotniuc și Igor Dodon. Un interviu acordat în exclusivitate la Strasbourg corespondentei Europei Libere.

În direct de la Strasbourg cu Petras Auštrevičius
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:04 0:00

Europa Liberă: Analiști politici de la Chișinău sunt de părere că pentru a câștiga mai multe voturi duminică, dna Sandu ar trebui să strângă în jurul său marea de tineri care nu a venit la vot pe 30 octombrie.

Petras Auštrevičius: „Consider aceste alegeri extrem de importante, chiar dacă președintele Moldovei nu are prea multe puteri constituționale. Puterile sale sunt mai mult simbolice. Cu toate acestea, pentru a rămâne pe calea integrării europene, a reformelor, trebuie să facem în așa fel încât cât mai mulți cetățeni să vină la vot.

Cum să facă Maia Sandu acest lucru? Să se adreseze tinerilor, mai ales. Știu că în Moldova nu poți vota în orașul în carea studiezi, dacă tu nu ai reședința în acel oraș. Studenții trebuie, ca atare, îndemnați să se urce în trenuri și să meargă acasă ca să voteze. Trebuie conștientizați că duminică iau o decizie cu privire la viitorul lor, nu despre trecutul sovietic. Așa ar trebui să facă Maia Sandu.

Duminică Moldova va da un examen serios. Noi, UE, vrem să vedem că avem cu Moldova un parteneriat real, și nu unul doar de formă, un parteneriat pe termen lung consecvent și serios.”

Cred că societatea civilă din Moldova este suficient de deschisă la minte încât să fie în stare să voteze independent cum consideră de cuviință în ciuda acestui climat bogat în zvonuri. În ciuda acestor burse a zvonurilor, eu îi chem pe moldoveni la vot duminică, pentru a vota pentru viitorul lor.”

XS
SM
MD
LG