Linkuri accesibilitate

Ultima dezbatere înainte de al doilea tur al prezidențialelor din Moldova


Experți: criticile reciproce le-au făcut un deserviciu

Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:04:06 0:00
Link direct

În ultima zi de campanie electorală înainte de turul doi de scrutin de duminică, Tamara Grejdeanu a discutat cu câțiva politicieni care și-au anunțat sprijinul pentru un candidat sau celălalt, întrebându-i ce cred despre performanțele Maiei Sandu și Igor Dodon în campanie și la dezbaterile televizate.

Pentru unii obositoare, pentru alții intrigante și mobilizatoare, dezbaterile electorale s-au încheiat în ultima zi de lucru în care cei doi candidați din cursa prezidențială mai pot face agitație electorală. Maia Sandu și Igor Dodon s-au duelat după o absență de 20 de ani a acestui exercițiu democratic. Prin urmare candidații au un credit de încredere din partea alegătorilor, ce i-ar putea salva de taxarea dură pentru declarațiile făcute în campania electorală, consideră mai mulți politicieni cu care am reușit să iau legătura telefonică.

Deputatul democrat Sergiu Sârbu, al cărui partid și-a retras candidatul înainte de primul tur prezidențiale în favoarea Maiei Sandu, a evitat să vorbească despre prestația celor doi candidați și a răspuns scurt:

„Eu cred că Moldova mai are o șansă, eu nu vreau mult să comentez, sperăm să o valorificăm în ziua de duminică.”

Reprezentanți ai PD-ului au repetat poziția partidului de o susține pe candidata PAS-ului, Maia Sandu și în al doilea tur al alegerilor, contrar unor sceptici care sugerează un sprijin tacit pentru candidatul socialist Igor Dodon.

Simbolic, susținătorii Maiei Sandu au ales să se asocieze în această campanie cu culoarea galbenă. Cea roșie, fiind de cealaltă parte culoarea cu care se identifică simpatizanții lui Igor Dodon.

Fostul deputat comunist, Artur Reșetnicov care a aderat împreună cu alți 13 deputați la platforma social-democrată inițiată de PDM, a declarat recent că susține statalitatea Republicii Moldova și că îi este mai aproape culoarea roșie decât cea galbenă, făcând aluzie la preferințele simbolurilor cromatice ale celor doi candidați din turul doi. Referindu-se la dezbaterile electorale, deputatul a spus că ar fi vrut să vadă o competiție de idei și proiecte, și nu învinuiri reciproce:

„Aș fi vrut să aud cum dânșii vor să facă viața cetățenilor mai bună, prin ce metode. Pentru că, prin faptul că spun că vom fi în Uniunea Europeană, asta e o lozincă. Cum dânșii doresc să lupte cu corupția, pentru că corupția nu înseamnă numai Plahotniuc, cum doresc să facă viața persoanelor mai în vârstă mai bună, cum doresc să dezvolte infrastructura, să modernizeze Moldova, cu regret, puțin am auzit conținut.”

Artur Reșetnicov este de părere că expunerea poziției față în față a candidaților va cristaliza poziția incertă a unor alegători.

Dorin Chirtoacă, prim-vicepreședinte a Partidului Liberal presupune că oamenii sunt nedumeriți după duelurile televizate dintre cei doi candidați. În ceea ce o privește pe Maia Sandu, el a spus că este important că direcția ei este pro europeană, la fel ca a Partidului Liberal. În opinia sa, concurenții nu au adunat puncte în plus după dezbaterile electorale, din care a lipsit, la părerea sa, discuția pe subiecte derivate din competențele viitorului șef de stat:

„Noi nu avem nici un fel de tradiție în ceea ce privește dezbaterile la nivel de președinte, pentru că până acum președintele a fost ales de parlament. Mai mult decât o impresie n-ai cum să-ți faci în urma unor asemenea dezbateri, care țin doar două săptămâni. Altfel, trebuie să urmărești persoanele ani de zile ca să-ți faci o impresie corectă despre fiecare. Valul de susținere poate fi doar matematic în cazul lui Dodon, adică voturile care le-a luat în primul tur plus voturile de la partidul lui Renato Usatîi, însă pentru Maia Sandu poate fi energia societății, așa cum a fost în 2009, așa cum a fost și în 2014 confirmată în direcția pro europeană.”

Maia Sandu și Igor Dodon au ieși față în față, să răspundă la întrebări și să vorbească despre programele lor abia după primul tur al alegerilor. Mai mulți experți în comunicare notează că deși fiecare din ei a ținut să valorifice timpul acordat pentru expuneri, criticile reciproce le-au făcut un deserviciu, în consecință dezbaterile au pierdut din consistență.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG