Linkuri accesibilitate

Fostul premier moldovean Vlad Filat rămâne condamnat la 9 ani de închisoare


Fostul lider PLDM spune că va ataca decizia Curții de apel Chișinău la Curtea Supremă.

Curtea de Apel Chișinău a confirmat vineri condamnarea fostului premier Vlad Filat la nouă ani de închisoare și, cu unele modificări, confiscarea averii acestuia în dosarul de corupere pasivă și trafic de influență. Înainte de evacuarea jurnaliștilor care au fost admiși la pronunțarea sentinței în sala de judecată, Vlad Filat a spus că o va contesta la Curtea Supremă de Justiție.

Înainte de evacuarea jurnaliștilor care au fost admiși la pronunțarea sentinței în sala de judecată, Vlad Filat a spus că o va contesta la Curtea Supremă de Justiție:

„Mergem la Curtea Supremă și tot așa mai departe”.

Instanța a lăsat în vigoare decizia Judecătoriei Buiucani din luna iunie împotriva fostului premier în partea aplicării pedepsei cu închisoarea și a respins apelul lui Vlad Filat.

Prima instanță îl condamnase în urma unui autodenunț al omului de afaceri Ilan Shor, fost șef al Băncii de Economii, astăzi primar la Orhei, care susține că i-ar fi dat 250 de mii de dolari mită lui Filat, inclusiv obiecte de valoare și bilete de avion.

Procurorii, în frunte cu Adriana Bețișor, susțin că banii ar proveni din furtul de la Banca de Economii, iar Shor este cercetat într-un dosar paralel.

Dar Igor Popa, avocatul fostului premier, susține că mita nu a fost demonstrată în instanță, poate cu o mică excepție:

„Da, Vlad Filat a recunoscut că a primit la ziua sa de naștere un cadou, un automobil, însă nu a exercitat niciodată vreo influență reieșind din acest cadou. Dumnealui a recunoscut că a primit acest cadou de la Ilan Shor și doar acum, când a fost investigat dosarul, și-a dat seama cât de perfid a fost și ce credință rea a avut acest personaj dubios”.

Fostul lider liberal-democrat spune așadar că nu a comis acte de corupție și este victimă a unui dosar politic fabricat la comandă. Avocatul Igor Popa:

„Toată mass-media în tandem cu procurorii au trâmbițat că Vlad Filat se face vinovat de furtul miliardului, dar asta nu s-a adeverit. Este un dosar cu probe artificiale acuzatoare și singurul scop al acestui dosar a fost ca Vlad Filat să fie distrus personal și să fie eliminat de pe arena politică a Republicii Moldova”.

Filat îl consideră responsabil pe fostul său coleg de guvernare, prim-vicepreședintele democraților, Vlad Plahotniuc, care dezminte, însă, că ar fi implicat.

Apărarea lui Filat a criticat din nou ținerea procesului cu ușile închise, spunând că încalcă drepturile omului.

Procesul a avut loc cu ușile închise la cererea procurorilor, care au spus că transparența poate dăuna anchetei în alte dosare în care ar mai fi cercetat fostul premier.

Procurorii ceruseră inițial 19 ani de detenție și au atacat și ei la Curtea de Apel decizia primei instanțe. Aceasta a fost atacată în total de țapte apelanți, inclusiv de fosta soție a lui Filat, astăzi Sandală Diviricean, care consideră că decizia de confiscare a averii lui Filat le lezează și lor drepturile patrimoniale.

Dar majoritatea acestor apeluri au fost respinse, vineri, decizia primei instanțe fiind modificată doar în unele aspec­te care se referă la con­fis­ca­rea bunu­ri­lor.

Vlad Filat a petrecut deja mai mult de un an în detenție. A fost reținut pe 15 octombrie anul trecut după ce i s-a ridicat imunitatea parlamentară.

Arestarea sa a dus la căderea guvernului Valeriu Streleț, liberal democratul care a preluat pentru scurt timp anul trecut frâiele acestui fost partid de guvernare.

Decizia de vinerii a Curții de Apel vine cu două zile înaintea turului doi al alegerilor prezidențiale, în ultima zi de campanie, în care lupta contra corupției și critica guvernării reprezentate de Partidul Democrat al lui Vlad Plahotniuc au fost teme dominante.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

Previous Next

XS
SM
MD
LG