Linkuri accesibilitate

Klaus Iohannis despre Unire (Adevărul)


„Noul șef al statului va fi decis, peste Prut, de prezența la vot” (Contributors)

Președintele României Klaus Iohannis a făcut ieri o declarație referitoare la unirea României cu Republica Moldova. Este posibilă, dar nu pe termen scurt. „O astfel de declaraţie a preşedintelui României era de mult aşteptată în spaţiul public”, scrie Marius Diaconescu în Adevărul. În opinia lui, abordarea subiectului de la Palatul Cotrceni este binevenită, dar cele trei condiții minimale formulate de șeful statului ar fi greșit identificate. Unirea să fie dorită de români, a spus Iohannis, să fie dorită de moldoveni, iar cele două țări să nu mai aibă „dispute pe propriul teritoriu care sunt sub jurisdicție internaţională” (aici ar fi problema Transnistriei). Marius Diaconescu crede că altele ar fi condițiile: să dorească și să decidă unirea Republica Moldova. Nu românii trebuie întrebați dacă și-o doresc, pentru că nici la ruperea Basarabiei de România nu i-a întrebat nimeni. Unirea este o decizie politică și, „În cazul Basarabiei, decizia politică trebuie să fie doar a Republicii Moldova”. „Sperietoarea” cu Transnistria ar fi și ea o percepție greșită. România trebuie să se implice activ, cu soluții, în rezolvarea acestui dosar. Cât despre mișcările unioniste, care au produs recent unele incidente la București, nu trebuie limitate, după cum nici nu trebuie stabilit un calendar al unirii. „Este necesară (doar) o propagandă susţinută românească în Moldova, care să anihileze propaganda rusă”: mai multe ziare în limba română, mai multe posturi de televiziune românești.

Europarlamentarul român Monica Macovei este publicat de ziare.com cu un apel către moldoveni: să iasă la vot în număr cât mai mare. Victoria Maiei Sandu este posibilă dacă diaspora se implică direct, mergând să voteze, dar și indirect, îndemnându-și rudele rămase acasă să o voteze pe candidata pro-europeană. Monica Macovei demontează apoi punct cu punct acuzațiile, undele adevărate lovituri sub centură, aduse de candidatul socialist Igor Dodon președintei Partidului Acțiune și Solidaritate.

Dorin Popescu, profesor universitar de științe politice și fost diplomat la Cernăuți și la Moscova, consideră la rândul său că „noul șef al statului va fi decis, peste Prut, de prezența la vot”. O prezență de 58%, de pildă ar duce la înfrângerea lui Igor Dodon. După alegerea lui Donald Trump la conducerea Statelor Unite, acest comentator scrie pe contributors.ro. că „de duminică încolo, este posibil ca principalii interlocutori ai politicii noastre estice să fie Vladimir Putin și Igor Dodon, cu o Americă absentă și o Europă în flăcări. Primul episod al Trumpizării Europei se joacă în Basarabia, duminică”.

Victoria lui Trump este de altfel văzută ca o veritabilă încheiere de ciclu istoric. „Asta a fost, s-a încheiat. Poporul american a vorbit”, scrie Valentin Naumescu de asemenea pe contributors.ro. Curentul anti-sistem la nivelul democraţiilor occidentale e acum consacrat. Ies la vedere trei falii importante, crede analistul: falia sistem vs. anti-sistem (dimensiunea politică), falia globalism vs. americanism (dimensiunea economică) şi falia nerostită corectitudine politică vs. supremaţia albă. „Să ne pregătim, scrie Naumescu, pentru intrarea NATO într-un con de umbră şi de inactivitate politică, strategică şi militară, cel puţin pe durata următorului mandat de patru ani, dar nu la desfiinţarea NATO. Să ne pregătim pentru o Uniune Europeană care va conta mai puţin pe America şi va căuta soluţii proprii de securitate”. Cât despre România, ea „va trebui să lucreze cu administraţia Trump. Să căutăm urgent piste spre oamenii de încredere din echipa lui Trump, pentru a explica importanţa geostrategică a României în zonă”.

XS
SM
MD
LG