Linkuri accesibilitate

Comisarul european pentru vecinătate: în doi sau trei ani ar putea să apară o piață comună în zona Balcanilor de Vest


Comisarul european pentru politica de vecinătate și negocieri de extindere Johannes Hahn a declarat Europei Libere că în doi sau trei ani ar putea să apară o piață comună în zona Balcanilor de Vest, dacă există voința politică necesară. Declarația a fost făcută în ajunul publicării rapoartelor privind progresele înregistrate de țările din vestul Balcanilor, în eforturile de integrare europeană.

„Scopul nostru este să oprim plecarea oamenilor calificați, să dăm regiunii o perspectivă, iar crearea unei piețe comune în Balcani ar putea fi o șansă”, a declarat Hahn în interviul pentru Europa Liberă. Hahn nu a explicat cum ar putea arăta o piață comună între țări care se află în stagii diferite de apropiere de Uniunea Europeană, fără o perspectivă reală de integrare înainte de 2020.

În raportul Comisiei Europene, Serbia este încurajată să consolideze guvernarea legii și să facă progrese mai mari spre normalizarea relațiilor cu Kosovo. De la lansarea oficială a negocierilor de aderare, Serbia nu a deschis decât patru capitole.

Referitor la Muntenegru, țara din vestul Balcanilor care a făcut cele mai mari progrese spre integrare, Comisia Europeană apreciază modul „transparent” în care s-au desfășurat alegerile generale din octombrie. Comisia critică însă situația presei și faptul că nu se iau măsuri mai decisive în lupta cu corupția. Raportul nu face nici o referire la presupusul complot împotriva premierului Milo Djukanovic pe care, susține Podgorica, l-ar fi pus la cale un grup de „naționaliști ruși”.

Muntenegru a deschis deja 24 de capitole din totalul de 35 în negocierile de aderare la Uniunea Europeană. În 2017, se așteaptă ca Muntenegru să intre în NATO.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG