Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: MoldNova.eu


Invitatul rubricii de astăzi este Ion Surdu.

„Publicația online MoldNova.eu a ajuns astăzi la jumătate de an de la lansare. Aflându-ne aproape de finalul campaniei pentru alegerile prezidențiale, am hotărât că e momentul să vedem cum a fost reflectat în presa moldovenească ultimul scrutin prezidențial în care oamenii și-au ales președintele prin vot direct - și anume campania din anul 1996, când în turul al doilea s-au confruntat Mircea Snegur și Petru Lucinschi.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:30 0:00
Link direct

Răsfoind presa de atunci, putem afirma că Republica Moldova pare să nu fi evoluat din punct de vedere politic în ultimii 20 de ani. Ca și astăzi, în anul 1996 mitropolitul Vladimir s-a implicat în campanie, a fost agitat pericolul unionismului și al conflictului transnistrean, iar unul din candidați a promis apropierea de Moscova. Până și Banca de Economii avea probleme în 1996, iar după 20 de ani aceasta se află în proces de lichidare. Citiți mai multe despre acest lucru pe siteul moldnova.eu unde găsiți fotografii și caricaturi din ziarele care se tipăreau atunci.

Alegerile din Statele Unite ale Americii au fost urmărite de întreaga lume, iar rezultatele scrutinului au fost comentate inclusiv în Republica Moldova. George Damian scrie într-un editorial că în ianuarie 2017 noul președinte american Donald Trump va avea pe masă dosarul Republica Moldova (...) În acel paragraf Trump poate vedea o notă în care scrie că președintele de la Chișinău este un susținător al politicilor ruse de menținere a trupelor ruse în Transnistria, anti-NATO și vehement împotriva lumii occidentale sau poate vedea că Republica Moldova are un președinte reformist atașat valorilor occidentale.

Ion Mischevca continuă seria articolelor „Mitul statalității moldovenești”, în care se menționează că la mijlocul anilor ’50 ai secolului trecut, elita intelectuală românească din Basarabia (atâta cât a mai rămas) a reușit să obțină introducerea normelor gramaticale ale limbii române în școlile, instituțiile și publicațiile periodice din RSSM. „În paralel, însă, prin Legea Învățământului sovietic din 1959 rusa devine disciplină obligatorie în școlile „moldovenești”, pe când elevii din școlile ruse nu mai erau obligați să învețe „limba moldovenească”, amintește autorul.

Pe siteul moldnova.eu mai găsiți rezumatele programelor electorale ale lui Igor Dodon și Maia Sandu, care vor cere votul moldovenilor în această duminică pentru ca unul din ei să devină șeful statului.”

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG