Linkuri accesibilitate

O seară petrecută la Phoenix printre susținătorii lui Trump și Clinton


În tabăra susținătorilor lui Donald Trump, la Phoenix
În tabăra susținătorilor lui Donald Trump, la Phoenix

În capitala Arizonei, Phoenix, taberele suporterilor democraţi şi republicani s-au aflat în sedii la o distanţă de numai câteva zeci de metri.

Republicanul Donald Trump a câştigat alegerile prezidenţiale americane. Corespondenta Europei Libere Diana Răileanu a petrecut seara alegerilor în taberele susţinătorilor democraţi şi republicani din oraşul Phoenix, Arizona:

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:23 0:00
Link direct

În tabăra republicanilor s-a sărbătorit zgomotos în noaptea de marţi spre miercuri. Cu mesajul „Let’s make America great again” (Să facem America din nou mare) omul de afaceri Donald Trump a învins-o pe candidata democraţilor Hillary Clinton, inclusiv în state care au votat la alegerile precedente pentru democraţi.

Statul din sud-vestul ţării Arizona l-a susţinut pe Donald Trump. De fapt, acest stat a votat în ultimii 20 de ani pentru republicani. Anul 1996 a fost o excepţie, atunci voturile din Arizona s-au dus spre democratul Bill Clinton.

În capitala Arizonei, Phoenix, taberele suporterilor democraţi şi republicani erau în hoteluri aflate la o distanţă de câteva zeci de metri. În cel care-i găzduia pe republicani forfota era mare, iar pe măsură ce se făceau publice rezultatele susţinătorii lui Donald Trump îşi exprimau tot mai zgomotos bucuria.

Elaine Milner şi-a dat votul pentru candidatul republicanilor. Mai mult, a făcut voluntariat în favoarea lui, i-a încurajat pe alţii să-l voteze şi chiar a donat bani pentru campania acestuia.

„Cred că în ultimii, cel puţin, zece ani această ţară se îndreaptă în direcţie greşită. (…) Avem nevoie de un lider puternic, iar Donald Trump este cel mai indicat. America este cea mai mare ţară în lumea şi eu cred că Donald Trump va face doar lucruri bune pentru cetăţeni şi sper că va ţine Statele Unite departe de război şi o va dezvolta economic. America din aceste zile nu este America în care am crescut. Îmi vreau ţara înapoi”, insistă Elaine Milner, în timp ce strânge la piept un afiş pe care scrie „America great again”, sloganul campaniei lui Donald Trump.

Puţin după miezul nopţii, când era clar că Hillary Clinton nu are prea multe şanse să-l devanseze pe reprezentantul republicanilor, susţinătorii democraţi unul câte unul au părăsit hotelul în care până la acea oră au urmărit numărarea voturilor.

James Weber e de părere că scandalul legat de e-mailurile analizate de FBI, despre care s-a discutat intens în ultimele săptămâni, i-a jucat festa candidatei democraţilor:

„Cred că acest rezultat se datorează scandalurilor în care a fost implicată. Se pare că oamenii nu sunt mulţumiţi de actuala clasă politică şi de actualii politicieni. Asta au ales cetăţenii americani. Sper că Donald Trump să se ţină de cuvânt şi să îndeplinească toate promisiunile pe care le-a făcut în campanie.”

Printre susținătorii democraților la Phoenix
Printre susținătorii democraților la Phoenix

La scurt timp după ce a fost anunţată victoria lui Donald Trump, viitorul preşedinte al Statelor Unite a promis să fie un „preşedinte al tuturor americanilor”. Mandatul actualului Şef de la Casa Alba, Barack Obama, expiră la 20 ianuarie anul viitor.

XS
SM
MD
LG