Linkuri accesibilitate

Donald Trump: „Jur să fiu președintele tuturor americanilor”


Donald Trump, Manhattan, New York, 9 noiembrie 2016
Donald Trump, Manhattan, New York, 9 noiembrie 2016

La New York, republicanul Donald Trump și-a anunțat victoria

Donald Trump, candidatul republican, a câștigat alegerile prezidențiale americane. Vorbind la sediul campaniei sale de la New York, Donald Trump a anunțat că Hillary Clinton, contracandidata democrată, l-a sunat pentru a-l felicita, un gest tradițional în alegerile americane care pune, neoficial, capăt cursei electorale.

„Acum este timpul să ne unim din nou... Jur că fiu președintele tuturor americanilor”, a mai declarat Donald Trump.

„Cum am mai spun, nu a fost o campanie, ci o mișcare a tuturor americanilor care vor ca statul să fie în serviciul lor” și care visează la „o nouă Americă”.

„Ne vom înțelege cu toate țările care vor să se înțeleagă cu noi”, a mai declarat Trump. „Vom pune interesele americane pe primul loc, dar vom colabora cu toate țările care vor să colaboreze cu noi”, a fost mesajul lui Trump către „întreaga lume”.

Donald Trump și-a anunțat victoria
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:10:38 0:00

Victoria lui Trump nu a fost prevăzută de nici un sondaj de opinie făcut înainte de alegerile din 8 noiembrie. Toate o vedeau pe democrata Hillary Clinton la Casa Albă. La fel și majoritatea analiștilor, fie în America sau Europa.

În ultimele zile ale campaniei electorale, Trump a declarat mereu că și America va avea pe 8 noiembrie momentul său „Brexit” – o trimitere la surpriza provocată în vară de referendumul din Marea Britanie când britanicii au votat pentru ieșirea țării din Uniunea Europeană.

Acum începe reanalizarea votului: 70% din alegători cred că Trump va aduce o schimbare reală. Cota lui de încredere este de 44%, față de numai 36% pentru Hillary Clinton. Și se pare că femeile și minoritățile nu au fost atât de „speriate” de declarațiile controversate făcute de Donald Trump în timpul campaniei electorale.

XS
SM
MD
LG