Linkuri accesibilitate

Alegeri americane (7): perspectiva unei victorii republicane


Alegători republicani, Manhattan, New York,8 noiembrie 2016

Sondajele de opinie o dădeau câștigătoare pe democrata Hillary Clinton, realitatea „votează” pentru Donald Trump.

În Statele Unite continuă numărătoarea în alegerile prezidențiale, dar se pare că victoria va fi a republicanului Donald Trump, potrivit prognozelor. Rămân însă state în care rezultatul este încă „too close to call” (votul prea strâns pentru a anunța rezultatul), leitmotivul acestor alegeri prezidențiale.

Republicanul Donald Trump conduce nu numai în votul popular, dar și în Colegiul Electoral. Un candidat are nevoie de 270 de electori pentru a câștiga alegerile.

Ultimele previziuni îl pun pe republicanul Donald Trump cu 244 de voturi în Colegiu Electoral în fața candidatei democrate Hillary Clinton, creditată cu 209 voturi.

Trump a câștigat sau este pe cale de a câștiga state indecise, așa-numite state „swing states” cum ar fi Ohio, Florida, Carolina de Nord, Iowa.

Sondajele de opinie, înainte de alegeri, o dădeau pe democrata Hillary Clinton câștigătoare, chiar dacă la limită. Numai că în realitate, anumite grupuri au votat altfel decât declaraseră sau nu au votat în numărul așteptat: este vorba de femei, hispanici și afro-americani, toți electori pe care se bazau șansele de victorie ale lui Hillary Clinton.

În America au loc și alegeri pentru Camera Reprezentanților și o treime din Senat. Democrații speră să câștige majoritatea în Senatul cu 100 de locuri, au câștigat deja un loc de la republicani, mai au nevoie de patru pentru majoritate, dar republicanii au reușit o victorie surpriză în statul Indiana.

Veteranul republican, senatorul John McCain a fost reales în Arizona într-o luptă strânsă cu democrata Ann Kirkpatrick, relatează BBC.

Totodată, potrivit ultimelor rezultate, republicanul Marco Rubio, cel care a pierdut alegerile preliminare în cadrul partidului în favoarea lui Donald Trump, și-a recâștigat locul de senator.

Potrivit posturilor de televiziune ABC și NBC, Camera reprezentanților rămâne dominată de republicani.

Până la alegerile din 8 noiembrie, republicanii controlau majoritatea în ambele camera ale Congresului American.

Senatul controlează aproape toate numirile pe care le va face viitorul președinte în noua sa administrație și Curtea Supremă de Justiție.

Perspectiva unei victorii a republicanului Donald Trump în alegerile prezidențiale americane este primită cu îngrijorare de bursele asiatice. Bursa din India a deschis în minus cu 3,7%, la fel cele din Australia, Japonia, Hong Kong, Shanghai și Coreea de Nord.

XS
SM
MD
LG