Linkuri accesibilitate

Alegeri americane (6): „Too close to call” leitmotivul nopții electorale


Convention Center la New York, 8 noiembrie , 2016.
Convention Center la New York, 8 noiembrie , 2016.

Cotidianul New York Times îi dă lui Donald Trump 55% șanse de a câștiga

În Statele Unite continuă numărătoarea în alegerile prezidențiale, iar rezultatele se dovedesc mai strânse decât cele prognozate. „Too close to call” (votul prea strâns pentru a anunța rezultatul) pare să fie leitmotivul acestor alegeri prezidențiale.

Pentru moment, republicanul Donald Trump conduce nu numai în votul popular, dar și în Colegiul Electoral. Un candidat are nevoie de 270 de electori pentru a câștiga alegerile.

Trump a câștigat se pare Ohio, primul stat indecis (swing state) și se pare că va cîștiga și Florida.

Democrata Hillary Cliton a câștigat la New York (unde a fost și senatoare), dar a pierdut în statul Arkansas, locul unde și-a început cariera politică alături de soțul ei , fostul președinte american Bill Clinton.

Ultimele previziuni îl pun pe republicanul Donald Trump cu 168 de voturi în Colegiu Electoral în fața lui Hillary Clinton, creditată cu 122 voturi.

Pentru moment însă aceste rezultate nu sunt nici o surpriza.

Clinton se pare că a câștigat cu greu statul Virginia, un stat tradițional democrat. Este și statul senatorului Tim Kaine, candidatul democrat la funcția de vice-președinte.

În America au loc și alegeri pentru Camera Reprezentanților și o treime din Senat. Democrații speră să câștige majoritatea în Senat, dar republicanii au reușit o victorie surpriză în statul Indiana.

Totodată, potrivit ultimelor rezultate, republicanul Marco Rubio, cel care a pierdut alegerile preliminare în cadrul partidului în favoarea lui Donald Trump, și-a recâștigat locul de senator.

Potrivit posturilor de televiziune ABC și NBC, Camera Reprezentanților rămâne dominată de republicani.

Până la alegerile din 8 noiembrie, republicanii controlau majoritatea în ambele camere ale Congresului american.

Senatul controlează aproape toate numirile pe care le va face viitorul președinte în noua sa administrație și Curtea Supremă de Justiție.

XS
SM
MD
LG