Linkuri accesibilitate

Alegeri americane (2): participare mare la vot


Hillary Clinton și Donald Trump au votat amândoi la New York

În Statele Unite au loc alegeri prezidențiale și observatorii electorali vorbesc despre un număr record de votanți timpurii, mai ales din rândul hispanicilor, ceea ce ar putea da un avantaj candidatei democrate, Hillary Clinton. Associated Press a relatat că cel puțin 43,2 milioane de oameni votaseră deja până la data de 7 noiembrie și a anticipat că numărul final ar putea depăși 50 de milioane. Aceasta ar însemna că 40% din alegătorii americani și-au dat votul înaintea zilei alegerilor, 8 noiembrie. În 2012, au votat timpuriu 46 de milioane de oameni, adică 35% din electorat.

Clinton și Trump - ultimele apeluri la vot pentru alegătorii lor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:41 0:00

Marți, pentru prima dată în mai bine de 70 de ani, ambii candidați au votat în același loc, la New York.

Democrata Hillary Cliton și soțul ei, fostul președinte american Bill Clinton au votat în suburbia Chappaqua din New York.

„Sunt fericită, sunt numai extrem de fericită” a declarat fosta prima doamnă a Americii, care acum încearcă să devină prima femeie președintă a Statelor Unite.

Contracandidatul republican Donald Trump a votat la o școala publică din Manhattan, la câteva străzi de Trump Tower. Vorbind înainte la postul de televiziune „Fox TV,” Trump a declarat că din campania sa electorală s-a născut o adevărată „mișcare”.

Marți dimineață, Donald Trump Jr., fiul cel mai mare al candidatului republican, a declarat canalului de televiziune CNN că tatăl său „cu siguranță va respecta rezultatul unor alegeri corecte”. Și că acesta va rămâne cumva implicat în politică, chiar dacă va pierde de data aceasta.

Una din cele mai controversate declarații făcută de Trump în aceasta campaniei electorală a fost tocmai refuzul de a preciza dacă va accepta sau nu o înfrângere în aceste alegeri. Tradițional, candidatul care pierde își asuma public înfrângerea, punând astfel capăt luptei pentru președinție. Un refuz de a urma această tradiție pune sub semnul întrebării corectitudinea alegerilor, ceea ce Trump a făcut consecvent, și implicit sistemul democratic american.

Primele indicii privind mersul cursei prezidențiale ar putea veni miercuri în zori, în jurul orei 3 (ora Chișinăului), după votul din Florida și alte state așa-numite indecise. Rezultatul final nu este așteptat decât câteva ore mai târziu după închiderea centrelor de votare de pe coasta de vest. Pentru a câștiga alegerile, un candidat are nevoie de majoritatea voturilor din Colegiul Electoral, cu 538 de membri.

Ucrainenii privesc alegerile americane cu ochii spre politica Rusiei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:23 0:00

Luni, bursele și dolarul american și-au revenit puternic, după ce Biroul Federal de Investigații, FBI a declarat că nu a găsit nimic problematic în ultimele e-mailuri ale lui Hillary Clinton, descoperite în cursul unei anchete separate. Este vorba de e-mailuri trimise de Clinton de pe un server privat în timp ce era Secretar de stat, o abatere de la regulile de securitate, care fusese deja anchetată de FBI în vară.

Cu 11 zile înainte de alegerile prezidențiale, FBI anunțase că a descoperit noi mesaje ale lui Clinton, veste ce a provocat cel mai îndelungat declin al bursei americane din ultimii 36 de ani. Luni, valorile bursiere au înregistrat pe de altă parte un reviriment remarcabil, de peste 2%.

Dolarul de asemeni a recuperat aproape total pierderea de peste 1,3% înregistrată săptămâna trecută. Bursele au nevoie de continuitate și siguranță, comentează experții, de aceea reacționează negativ la perspectiva unei victorii a republicanului Donald Trump, care a făcut o serie de declarații controversate legate de relațiile comerciale ale Americii cu restul lumii.

XS
SM
MD
LG