Linkuri accesibilitate

Ambasadorul american Hans Klemm despre poziția lui Donald Trump și a SUA referitoare la bugetele de apărare ales statelor din Nato


Ambasadorul american în România, Hans Klemm, a declarat marți, la Timișoara, că Statele Unite, ca membru NATO, au un buget pentru apărare care depășește 2% din PIB. România va depăși și ea acest prag din 2017, iar Washingtonul încurajează și ceilalți membri ai Alianței să facă același lucru, a mai declarat Klemm ca răspuns la întrebarea despre atitudinea unui eventual președinte Donald Trump față de NATO. Klemm a reamintit că la summitul NATO din Țara Galilor din 2015 s-a decis ca țările member să aloce, treptat, pînă la 2% din PIB pentru apărare.

Într-un interviu acordat în luna iulie publicației The New York Times, la o întrebare legată de acțiunile amenințătoare ale Rusiei la adresa țărilor baltice, Trump a spus că, dacă Rusia le va ataca, atunci el va decide să le vină în ajutor numai după ce va analiza dacă aceste națiuni „și-au îndeplinit obligațiile față de noi". În plus, candidatul republican la președinția SUA a reafirmat că aliații din NATO trebuie să-și sporească bugetele destinate apărării și să nu mai conteze pe „generozitatea” americană la acest capitol.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG