Linkuri accesibilitate

Surprize de proporții în alegerile prezidențiale din Bulgaria


Țetska Țaceva

Turul doi al alegerilor prezidențiale va avea loc la 13 noiembrie.

În Bulgaria, candidatul opoziției socialiste, generalul de aviație Rumen Radev și cel al partidului centrist GHERB, președinta Parlamentului, Țețka Țaceva, vor merge în turul doi al alegerilor prezidențiale ce va avea loc la 13 noiembrie.

Radev și Țaceva, au obținut după numărarea a peste 90% din buletinele de vot respectiv – 25,5 și 22 de procente. Ex-generalul, care a părăsit armata în urmă cu două luni, a reușit să recupereze în ultimele zece zile un avantaj de 8% în sondaje al candidatei GHERB. El câștigă în capitală și în 21 din cele 28 de județe – oponenta sa – în trei.

În vârstă de 53 de ani fostul comandant al aviației militare are o carte de vizită impresionantă. Spre deosebire de principalii săi oponenți el nu a fost membru al Partidului comunist. A absolvit cu zece scoala superioară de piloți militari și a fost cel mai bun cursant străin în academia militară „Maxwell”. În diploma americană a generalului scrie că el este un lider strategic al viitorului.

Respingând acuzațiile că este împotrivă NATO și Uniunii Europene, Radev a declarat – „Ce am făcut eu pentru NATO – mi-am riscat viață zi de zi. Aceasta este realitatea.”

Analiștii avertizează că Radev nu va executa orbește ordinele conducerii fostului Partid comunist. Cel mai probabil el va promova un naționalism gen Victor Orban.

În pofida avantajului de aproape 4% al ex-generalului, primul ministru Boiko Borisov a declarat că partidul său s-a prezentat cel mai bine dintre toate formațiunile, întrucât candidatura lui Radev a fost lansată nu de un partid ci de un comitet cetățenesc. El a promis că va demisiona dacă ex-generalul va învinge și în cel de al doilea tur. În acest caz Bulgaria va putea intra într-o perioadă de instabilitate politică, avertizează analiștii.

Cealalta surpriză a prezidențialor a fost rezultatul exelent – 15%, realizat pe fundalul crizei migranților, de Krasimir Karakacianov candidatul Blocului patriotic și partidului ultranaționalist „Ataka”. Naționaliștii moderați vor putea fi tentați să-și retragă sprijinul pentru Borisov în scopul de a provoca alegeri anticipate.

Surprizător de slab – 6%, a fost rezultatul candidatului Blocului reformator, Traicio Traikov. El a fost depășit de omul de afaceri Mareșki. O parte din reformatori și-au anunțat intenția de a forma un nou partid de centru dreaptă și de a trece în opoziție.

Partenerii lui GHERB la guvernare încă nu și-au chemat simpatizanții să voteze în favoarea președintei Parlamentului,Țaceva.

XS
SM
MD
LG