Linkuri accesibilitate

Alegeri prezidențiale americane 2016 - Statele în competiție de urmărit cu prioritate...


Numărul statelor în care votul ar putea fi decisiv se ridică la circa 15.

Care sint statele de urmarit in noaptea alegerilor americane? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Sint in numar de circa 15… În Arizona, un stat care nu a optat pentru un democrat din 1996, cind democratul era Bill Clinton, sondajele arata ca omul de afaceri Donald Trump are un usor avantaj.

Colorado l-a ales pe George W. Bush in 2004 si pe Barack Obama, patru ani dupa aceea. Statul, datorita schimbarilor demografice tinde din ce in ce mai mult catre stinga si acolo Hillary Clinton conduce in sondaje.

Florida este esentiala pentru Trump, foarte putin probabil sa ajunga presedinte, daca nu cistiga acolo. Trump conduce in sondaje, dar democratii sustin ca un numar mai mare decit de obicei de hispanici au votat de-acum si asta este o veste buna pentru Clinton.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:56 0:00
Link direct

Georgia a părut la un moment dat o posibilitate pentru Hillary Clinton, dar acolo un democrat nu a mai cistigat din 1992 si e putin probabil sa o faca acum. In Georgia, ca si in alte parti, va fi esential pentru democrati votul afro-americanilor, categorie de populatie care o sprijina cu 89% pe Clinton.

In Iowa, Trump este favoritul datorita faptului ca segmentele de populatie care-l favorizeaza domina statul, in Iowa albii reprezinta 99% din populatie. Dar Obama a cistigat acolo de doua ori.

O miza importanta este statul Michigan, unde Hillary Clinton a pierdut surprizator preliminariile in favoarea lui Bernie Sanders. Michigan nu a mai ales un republican din 1988, dar este un stat dominat de albi si puternic afectat de consecinte percepute ale globalizarii, or in aceste conditii Trump are o sansa si ar fi o intorsatura foarte importanta, pe ansamblu. E un stat de urmarit in mod special.

Nevada a optat pentru cel care a cistigat alegerile generale din 1992 incoace. In Nevada, compozitia demografica se modifica in favoarea democratilor, dar exista si multi independenti, la care mesajul lui Trump are un ecou.

New Hamphire s-ar putea dovedi decisiv, desi are doar patru delegati. In sondaje Clinton conduce, dar cu o diferenta foarte mica si faptul ca Obama se deplaseaza acolo astazi arata ingrijorare. New Mexico nu ar trebui sa fie luat in discutie, doar ca Garry Johnson, candidatul indepedent a fost guvernator acolo si are 7% in sondaje.

Carolina de Nord, un alt stat de urmarit, de obicei republican, dar in acest an Clinton ar putea conta pe un vot masiv afro-american care sa-i aduca o foarte importanta victorie.

Ohio este de obicei un stat fara de care nu se poate cistiga, dar anul acesta ar putea fi diferit. Donald Trump domina pina acum si nici concertele lui Beyonce si Jay Z de la Cleveland sau sprijinul vedetei LeBron James pentru Clinton nu par sa aiba un efect pina acum.

Pennsylvania - un alt stat de urmarit, desi a votat pentru democrati in ultimele sase prezidentiale. Doar ca in acest ciclu electoral, Trump atrage cu mesajul sau populist, segmente cum ar fi lucratori din domenii manufacturiere, care traditional opteaza pentru stinga. Utah de obicei alege republicani si probabil o va face si acum, calculele pot fi infirmate insa de Evan McMullin un fost agent CIA, mormon, originar din stat care candideaza independent.

Virginia este in ultima vreme un stat competitiv si Clinton conteaza pe sprijinul partenerului ei fostul guvernator Tim Kaine, care face campanie acolo, semn ca o victorie nu e asigurata. Si, in sfirsit, Wisconsin, care nu a votat pentru un republican din 1984, dar unde Trump spera sa provoace o surpriză.

XS
SM
MD
LG