Linkuri accesibilitate

Vladimir Putin și Vladimir… cel Mare și Sfânt


Vladimir Putin a inaugurat, vinerea trecutã, în fața Kremlinului uriașa statuie a Cneazului Vladimir I.

Vladimir Putin a inaugurat, vinerea trecutã, în fața Kremlinului uriașa statuie a Cneazului Vladimir I, zis și Vladimir cel Mare, ba chiar Sfântul Vladimir, cel care în urmă cu mai mult de un mileniu, în anul 988, a întemeiat regatul slav creștin precursor al Rusiei și al Ucrainei.

Jurnal de corespondent: Dan Alexe (Bruxelles)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:23 0:00
Link direct

Vladimir I este „o sursă spirituală comună pentru locuitorii Rusiei, Belarusului și Ucrainei”, a spus Putin, care a susținut recent că, indiferent ce ar spune guvernul de la Kiev, rușii și ucrainenii sunt același popor.

Statuia e înaltă de peste 17 metri, însă inițial trebuia să aibă 30 de metri, ca să o depășească pe cea din Kiev, de pe malul Niprului.

Disputa prin statui și revendicarea aceluiași cneaz și sfânt fondator, Vladimir, nu e inocentă. Vladimir a domnit peste poporul numit de atunci „rus" în vremea in care separarea lingvistică de azi între ruși, ucraineni și bieloruși încă nu începuse. Rus (Русь) este numele vechi al Rusiei, inițial al celei de la Kiev, dar folosit și astăzi, poetic deși învechit, alternativ cu Rusia (Россия), pentru a desemna Rusia (meta)istorică.

In anul 988, așadar, Vladimir, prințul, cneazul, voivodul Rusiei kievene, s-a lăsat botezat în Crimeea, trăgând după el spre creștinism întreaga masă a slavilor răsăriteni, pe atunci încă păgâni, cum aveau să rămână păgâni toți balticii încă jumătate de mileniu (de acolo avem expresia „liftele păgâne”, „liftele” sunt litvanii, din care unele triburi au rămas politeiste până în Evul mediu timpuriu).

Slavii au urmat însă calea lui Hristos, iar cel care a introdus printre ei religia Crucii a fost Vladimir al Kievului… care s-a creștinat în Crimeea în rit bizantin, numit fiind apoi Vladimir cel Mare și devenit Sfântul Vladimir. Tot el a unit Kievul cu Novgorodul.

Intreg acest complex de simboluri nu are nimic inocent în atitudinea actuală a lui Putin și a majorității rușilor vizavi de Crimeea, de Ucraina și de Kiev. Pe omul care le-a dat rușilor creștinismul îl chema Vladimir… ca pe Putin, și e revendicat azi și de ruși și de ucraineni.

„Kievul”, a spus Vladimir Putin în discursul său din Crimeea din 2014, „e Mama Rusiei. Crimeea”, a mai zis el, „este pentru Rusia precum Muntele Templului pentru Ierusalim.”

Dar si Poroșenko ține un discurs similar, subliniind că Sfântul Vladimir, sau Vladimir cel Mare, e fondatorul statului Rus ucrainean.

Ukraina are propria ei statuie a lui Vladimir, ridicată acum un veac și jumătate pe malul Niprului, acolo unde sfântul evanghelizator i-a obligat pe păgânii slavi din Rus să-și arunce idolii în apă.

In toată această atmosferă religioasă, Putin stimulează un cult și o adorație în jurul propriei sale persoane și tot de aceea și păstrează el mumia lui Lenin în Mausoleul din Piața Roșie. Putin a spus de altfel că manechinul artificial al lui Lenin echivalează cu moaștele sfinților bisericii pravoslavnice.

Tot el întreține un cult cvasi-religios în jurul lui, temându-se cel mai mult, cum a spus-o comentatorul moscovit Alfred Koch, de „tinerii inteligenți și educați” și cu vederi altfel decât îmbâcsit-ultranaționaliste.

Intr-adevăr, spre deosebire de perioada stalinistă, când Stalin însuși se procupa de biologie și lingvistică și coresponda cu savanții sovietici, în vreme ce științele (mai puțin cele sociale) erau încurajate și finanțate, sub Putin doar biserica și armata primesc un masiv sprijin oficial, iar obscurantismul religios cel mai grotesc a ajuns să se concentreze chiar pe persoana președintelui.

Tensiunile în jurul recuperării Sfântului Vladimir se înscriu astfel într-o largă și permanentă sacralizare a lui Putin însuși.

Cf. și:

Cine-i rus? Cine-i ucrainean?… despre identitate și „ucrainizarea” trecută a Rusiei

Criza din Ucraina. LiveBlog (Dan Alexe)

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

Previous Next

XS
SM
MD
LG