Linkuri accesibilitate

Ziua Unității Naționale a Rusiei...


...între cneazul Vladimir și naționaliștii anti-Putin.

Cu ocazia Zilei Unității Naționale a Rusiei, care a fost marcată vinei, președintele rus Vladimir Putin a dezvelit în apropie de Kremlin monumentul cneazului Vladimir, un personaj istoric despre care legenda spune că ar fi creștinat slavii în anul 988, pe când conducea Rusia Kieveană.

La ceremonia de dezvelire a monumentul de 17 metri înălțime în Piața Borisovskaia de la Moscova, la care a luat parte și patriarhul rus Kiril, dar care a fost închisă pentru publicul larg, Putin a adus un omagiu cneazului Vladimir, spunând că acesta a rămas pentru totdeauna în istorie drept unificatorul și apărătorul pământurilor rusești.

„Noua statuie este un tribut al respectului pentru ilustrul nostru strămoș, un sfânt deosebit de venerat, om de stat și războinic, un fondator spiritul al statului rus”.

Putin nu a folosit, însă, sintagma „Rusia Kieveană”, cneazul Vladimir fiind disputat între Ucraina și Rusia, fiecare considerându-l al său.

Primul monument al cneazului a fost înălțat în 1853 la Kiev, pe ceea ce astăzi se numește Colina Vladimir, care domină Niprul.

Disputa Moscovei cu Kievul în privința lui Vladimir s-a amplificat o dată cu anexarea Crimei de către Rusia, în 2014, și declanșarea conflictului separatist sprijinit de Rusia în estul Ucrainei.

De Ziua Unității Naționale a Rusiei, la Moscova, a mai avut loc astăzi un marș organizat de autorități, la care acestea spun că au participat 80.000 de oameni, dar și marșuri și manifestări separate ale organizațiilor extremiste.

În vreme ce manifestarea oficială a avut loc în centrul Moscovei, cele ale naționaliștilor și monarhiștilor au fost permise și s-au desfășurat la marginea capitalei ruse.

Vladimir Putin folosește de mulți ani sărbătoarea de 4 noiembrie pentru promovarea patriotismului și consolidarea societății în jurul Kremlinului. Dar promotorii mai radicali ai mesajului naționalist nu sunt neapărat mulțumiți de el.

La manifestările de astăzi ale naționaliștilor s-au lozinci ca „Glorie nației, Glorie Rusiei!” sau „Sânge, Patrie, Credință!”.

Iar unii și-au îndreptat lozincile direct împotriva președintelui rus, scandând “Putin, Schiuri, Magadan!”.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG