Linkuri accesibilitate

Germania: arestarea unui fals refugiat, suspectat de planificarea unui atac terorist


Casa în care a locuit prezumtivul terorist (Foto: TV/RBB)
Casa în care a locuit prezumtivul terorist (Foto: TV/RBB)

Procuratura federală va prelua investigaţiile

Într-o primă ştire difuzată miercuri seara de poliţia berlineză pe Twitter s-a spus că în cartierul Schöneberg a fost arestat un sirian suspectat de terorism. Fără detalii suplimentare, ştirea a fost redifuzată imediat de radioteleviziunea germană. În cursul zilei de joi, s-au aflat mai multe amănunte despre identitatea persoanei reţinute, cît şi despre împrejurările legate de intervenţia poliţiei. În acest context, a fost rectificată informaţia că ar fi vorba despre un sirian care se află în Germania din anul 2015. În realitate persoana suspectată de a fi membră a miliţiilor aşa numitului Stat Islamic (IS) este un tunisian în vîrstă de 27 de ani. Bărbatul a sosit anul trecut în Germania sub o identitate falsă şi a fost înregistrat ca refugiat sirian. Tînărul suspect a fost găzduit într-o locuinţă care i-a fost pusă la dispoziţie de către un german, care activează ca voluntar într-o organizaţie de ajutorare a refugiaţilor. Un purtător de cuvînt al Procuraturii Federale din Karlsruhe a confirmat ziarului berlinez „Tagesspiegel” că tînărul a avut legături cu Statul Islamic şi că investigaţiile au fost preluate de către parchetul general. Deocamdată, persoana se află în arestul poliţiei din Berlin.

Ministrul federal de interne, Thomas de Maizière, a calificat acţiunea poliţiei, drept o operaţiune reuşită, confirmînd (ziarului local BZ) că bărbatul s-a aflat de cîtva timp sub filajul serviciului de informaţii interne (Verfassungsschutz). Autorităţile, a spus ministrul, au reuşit să împiedece un atac terorist în Germania.

Intervenţia poliţiei (Foto: TV/ARD)
Intervenţia poliţiei (Foto: TV/ARD)

Pitrivit ziarului „Die Welt”, nu numai tînărul Ashraf Al-T. născut în Tunisia s-a aflut sub filaj, ci şi un cetăţean german despre identitatea căruia nu s-a aflat nimic. Într-o relatare difuzată de „Focus-online” se precizează că cel reţinut ar fi extrem de periculos. Tot Focus susţine că primele informaţii despre persoana arestată ar fi venit din partea unor servicii secrete străine. Publicaţia citează, de asemenea, surse ale poliţiei care susţin că ar fi vorba despre un al doilea caz Jaber Al-Bakr.

În urmă cu 3 săptămîni, fusese arestat prezumtivul terorist Al-Bakr de către poliţia saxonă din Leipzig (cf. RFE, 10.10. 2016). Acesta a reuşit să se sinucidă în celula sa (RFE, 13. 10. 2016). S-a vorbit atunci despre un „faliment al justiţiei” din landul răsăritean Saxonia care nu a fost în stare să protejeze viaţa unei persoane atît de importante pentru aflarea unor informaţii legate de atentatul planificat asupra aeroportului din Berlin. Rămăşiţele pămînteşti ale lui Al-Bakr, scrie joi ziarul „Sächsische Zeitung”, urmează să fie înhumate în Berlin. Nu există nici o legătură directă (susţine postul public, local, de televiziune RBB) între cazul Al-Bakr şi cazul falsului refugiat.

XS
SM
MD
LG