Linkuri accesibilitate

Hackerii ucraineni și operațiunea „Surkov Leaks”


Vladislav Surkov, consilierul președintelui rus Vladimir Putin
Vladislav Surkov, consilierul președintelui rus Vladimir Putin

Este dezvăluit între altele un complot pentru destabilizarea estului Ucrainei și planuri pentru divizarea clasei politice de la Kiev

Un grup de hackeri ucraineni spune că a spart o nouă căsuță poștală electronică folosită de un consilier apropiat al președintelui rus Vladimir Putin. Hackerii care-și spun CyberHunta au dat publicității noi emailuri care ar sugerea că anexarea Crimeii și declanșarea conflictului separatist din estul Ucrainei ar fi fost plănuite minuțios la Kremlin.

Este pentru a doua oară când hackerii CyberHunta afirmă că au spart un cont de email folosit de consilierul prezidențial rus Vladislav Surkov.

Într-un mesaj video difuzat pe internet, hackerii spun că operațiunea lor pe care au numit-o „Surkov Leaks” este abia la început.

Filmulețul de pe youtube înfățișează un bărbat purtând mască Anonimous care afirmă că hackerii au pătruns în bazele de date ale Kremlinului și au obținut un volum imens de informații ale funcționarilor administrației prezidențiale.

Noul pachet de mesaje dat publicității astăzi a fost luat dintr-o căsuță poștală a oficiului lui Surkov administrată de asistentele acestuia. Emailurile, dacă sunt autentice, ilustrează legături politice și financiare strânse între Kremlin și rebelii separatiști din estul Ucrainei.

Este dezvăluit între altele un complot pentru destabilizarea regiunii Harkov, după Donețk și Luhansk, precum și planuri pentru divizarea clasei politice de la Kiev.

Săptămâna trecută, CyberHunta a publicat un prim pachet de mesaje asemănătoare găsite într-o altă căsuță poștală despre care spune că era folosită de același consilier prezidențial rus.

Moscova a spus atunci că emailurile sunt false, iar purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat că Surkov nu folosește poșta electronică.

Aflat pe lista oficialilor ruși care au fost sancționați de Occident pentru amestecul Rusiei în estul Ucrainei, Surkov este un fost om de afaceri cu rădăcini cecene, care s-a aflat în anturajul lui Vladimir Putin încă din 1999. Timp de 12 ani, a fost prim-adjunct al administrației prezidențiale, iar din 2013, după o scurtă aflare în guvern ca viceprim-ministru, este consilier personal al președintelui Putin, fiind considerat responsabil de relația cu Ucraina.

Serviciul de Securitate al Ucrainei a spus că primele emailuri scurse de hackeri săptămâna trecută sunt autentice. Unul din ele includea copii scanate ale pașaportului lui Surkov, soției și copiilor acestuia.

O jurnalistă rusă, Svetlana Babaeva, care încerca să stabilească o întrevedere off-the-record între redactorii portalului său, Gazeta.ru, și Surkov și-a recunoscut emailurile printre cele scurse și Babaeva nu este singura.

Analistul Aric Toler de la organizația de investigații online Bellingcat a reușit să autentifice unele emailuri, comparând ciorne din căsuța atribuită lui Surkov cu articole aproape identice apărute ulterior în presa rusă. Autenticitatea noilor mesaje scurse astăzi nu a fost stabilită încă, dar Aric Toler spune că multe aspecte tehnice sugerează că acestea sunt adevărate.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG