Linkuri accesibilitate

Vinieta și echitatea


Dornic să strângă bani la buget, Guvernul a revenit la ideea scumpirii vinietelor pentru mașinile înmatriculate în străinătate. Lansată la începutul anului curent, ea a stârnit proteste numeroase, așa că guvernanții au făcut-o uitată, dar acum o scot din nou în prim-plan, chiar dacă într-o variantă „ieftinită”.

Iniţial, Ministerul Finanţelor propunea o triplare a costului vinietei pentru jumătate de an. Propunerea urma să se regăsească în politica bugetar-fiscală pentru acest an, dar a fost abandonată sub presiunea multiplelor proteste ale automobiliștilor.

În decizia guvernamentală curentă, Ministerul Finanţelor a propus o scumpire mai modestă a vinietei, de la 50 de euro, cât e în prezent, la 85 de euro pentru 180 de zile.

Modificarea cea mai importantă, însă, ţine de limitarea termenului legal rezervat înmatriculării autoturismelor aduse de peste hotare, dar şi a celor înregistrate în regiunea transnistreană. Acestea vor putea rămâne neînregistrare doar 180 de zile, aşa cum fusese stabilit deja o dată, dar anulat în 2014 printr-o decizie a guvernului Leancă, sub pretextul racordării legislaţiei naţionale la cea europeană. Experţii au criticat în termeni duri, la timpul respectiv, decizia guvernului Leancă de a anula obligativitatea înregistrării autoturismului după trei luni de circulație în baza vinietei. Executivul a fost bănuit de unii că ar face jocul asiguratorilor spre care s-ar îndrepta, prin asigurarea Cartea Verde, banii posesorilor de automobile neasigurate.

Ministrul Finanţelor, Octavian Armaşu, a spus că noua hotărâre guvernamentală va asigura o echitate fiscală, or astăzi cei care îşi înmatriculează autovehiculele suportă cheltuieli de zeci de ori mai mari faţă de cei care își prelungesc vinieta:

„Înțelegem că cetăţenii au fost aduşi la situaţia să fie cu automobile înregistrate fie în Transnistria, fie în alte ţări. Au ajuns în virtutea faptului că legea este destul de permisivă la moment. De asta ne-am gândit să le creăm condiţii facilitare pentru un termen de două luni ca ei să poată să-şi înregistreze maşinile la o acciză redusă la nivel de 30 la sută din acciza care este în prezent, deci reducerea este de 70 la sută. Cu acest cost al accizei micșorat timp de două luni deţinătorii de maşini şi le pot înregistra.”

În cazul în care proprietarul unui automobil nu-l va înregistra timp de 180 de zile, el va trebui să-l scoată după expirarea acestui termen din ţară, a mai precizat Armaşu.

Mai mulţi experţi consideră că Guvernul Filip nu face altceva decât să repare o greşeală, care a dus, timp de doi ani, la dublarea numărului maşinilor neînmatriculate şi, drept urmare, la pierderi de miliarde de lei în buget. Economistul Dumitru Budeanschi de la Centrul analistic „Expert-Grup”:

„Noi am creat în urmă cu doi ani această problemă populistă cu permiterea circulaţiei autovehiculelor fără a fi înmatriculate în Republica Moldova. Asta a creat o problemă. O politică populistă întotdeauna creează probleme. Acum cineva încearcă să rezolve această problemă, dar nu o mai poate rezolva de pe poziţia unei foi albe. Ce propune Ministerul în partea de restricţionare a vinietei este o soluţie în direcţia corectă. Restricţionarea vinietei vine în ideea de a pune pe toţi cei care sunt proprietari sau vor să devină proprietari ai autoturismelor să plătească o sumă echitabilă.”

Şi actualului guvern însă i se poate reproşa alunecarea spre populism, sugerează Dumitru Budeanschi cu referire la decizia de a facilita temporar înregistrarea autoturismelor prin reducerea cu 30 la sută a costului accizei de import:

„Este o soluţie injustă faţă de cei care au plătit taxa întreagă şi creează iarăşi un sentiment de nedreptate.”

Noile măsuri propuse de Ministerul Finanţelor sunt criticate şi de Ministerul Transporturilor care de mai multă vreme propune înlocuirea accizelor cu perceperea unui TVA la import. Deşi nu a avut nimic de obiectat miercuri, în timpul şedinţei de guvern, ministrul transporturilor Iurie Chirinciuc este extrem de nemulţumit:

„Noi dintotdeauna am avut o poziţie separată. Am insistat şi insistăm în continuare pentru că această soluţie (a Ministerului Finanţelor) este de moment şi nu credem că va rezolva problema în principiu. Nu cred că se rezolvă în două luni de zile în care ar urma să oferim posibilitate să-şi înregistreze mașinile la preţ redus al accizei. Este şi o discriminare faţă de cei care au achitat până în prezent şi vor achita accizele.”

Europa Liberă: De ce credeţi că s-a mers pe această cale?

„Pentru că ei au spus că nu au mecanism pentru a percepe TVA la importul autoturismelor. Eu am insistat, insist şi voi insista pentru că văd soluționarea problemelor în ansamblu, dar nu pe moment.”

Până a intra în vigoare, noile prevederi ar putea suferi totuşi modificări în dezbaterile din Parlament, unde urmează să ajungă înainte de a fi adoptate.

Previous Next

XS
SM
MD
LG