Linkuri accesibilitate

Marin Maxian: „Poliţia a reuşit să scoată din circuitul ilegal 1259 de arme în ultimele nouă luni”


Interviul dimineții cu șeful Direcției generale Securitate Publică a Inspectoratului General de Poliţie.

Inspectoratul General de Poliție a anunţat lansarea unei campanii menită să încurajeze cetăţenii să predea voluntar armele de foc deținute ilegal. O campanie denumită „Ajută Republica Moldova să devină o țară mai sigură”, finanțată de Uniunea Europeană și susținută de Biroul de control pentru Europa de Sud-Est și de Est asupra armelor de calibru mic și a armelor ușoare, birou creat sub auspiciile Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. De ce acum şi ce realităţi fac necesară o asemenea campanie?

gen. Marin Maxian
gen. Marin Maxian

O convorbire pe această temă cu șeful Direcției generale Securitate Publică a Inspectoratului General de Poliţie, Marin Maxian.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:12:50 0:00
Link direct

Europa Liberă: Pentru început, dle colonel, provine această campanie dintr-o preocupare obişnuită, constantă pentru controlul mai eficient al armelor sau realitatea este acum mai îngrijorătoare?

Marin Maxian: „În primul rând aş vrea să aduc în atenţia tuturor faptul că Republica Moldova este parte a Convenţiei europene de cooperare polițienească Europa de Sud-Est. Unul dintre obiectivele de bază al Convenţiei este prevenirea infracțiunilor de terorism şi a infracţiunilor cu arme.

Totodată, Republica Moldova are regimul de circuit a armamentului şi muniţiilor. Deci, este permis ca membrii societăţii să deţină arme. Pentru a avea un control asupra acestora şi pentru a monitoriza circuitul lor, pentru a nu fi admise careva infracţiuni sau cazuri ce se pot solda cu consecinţe nefaste poliţia este obligată să-şi eficientizeze activităţile prin diverse pârghii şi metode. Urmare a activităţilor desfăşurate de către noi am elucidat că încă se mai află în circuit arme deținute ilegal. Doar pe parcursul ultimelor nouă luni, poliţia a reuşit să scoată din circuitul ilegal 1259 de arme, dintre care 147 datorită activităţilor speciale de investigație, 2549 de muniții şi 68 de grenade şi proiective sau materiale explozive. Pornind de la aceste cifre este evident că poliţia Republicii Moldova este motivată să-şi extindă şi eficientizeze activitatea.”

Europa Liberă: Se cunoaşte măcar aproximativ cât de multe arme sunt deţinute ilegal astăzi în Republica Moldova? Ce estimări pot exista, în acest sens? Cum, altfel spus, să-ţi dai seama că există un număr considerabil de arme, muniţii etc. în afara controlului legal?

Marin Maxian: „Vă daţi bine seama că dacă noi am fi cunoscut cu certitudine câte arme sunt deţinute ilegal, atunci s-ar pune întrebarea de ce ele mai sunt în afara controlului legal. Tocmai de aceea şi desfăşurăm aceste activităţi. Nu poate să existe o evidență a armelor deţinute ilegal. Nu este acceptabil acest lucru. Dacă am fi ştiut de existenţa lor, ele demult aveau să fie scoase din circuit, poliţia avea să-şi descindă acţiunile în conformitate cu legislaţia în vigoare.

La ziua de astăzi noi avem 56 de mii de posesori de arme şi aproximativ 70 de mii de unităţi de arme care sunt în evidenţă legală şi în circuitul civil. Prin activităţile noastre şi prin posibilităţile pe care le-a oferit Hotărârea Guvernului nr.181 cetăţenii au fost motivaţi să predea armele deţinute ilegal sau ajunse în proprietatea lor de la rude decedate, rămase de la bunei, precum şi a celor rămase ca urmare a conflictului armat de pe Nistru. Totodată, cetăţeanul poate să solicite dreptul asupra posesiei acestei arme, în cazul în care ea nu este urmărită sau nu este implicată în comiterea infracțiunilor.

Pe parcursul acestui an, am reuşit să realizăm un proiect care ne deschide posibilităţi mai mari. Prin intermediul INTERPOL-ului noi putem să verificăm orice armă care încearcă să fie pusă în circuit civil în Republica Moldova. Putem să verificăm dacă această armă nu este urmărită în comunitatea europeană, dacă nu au fost comise infracţiuni cu ea şi dacă nu a fost sustrasă din posesia altor persoane membri ai comunității europene.”

Europa Liberă: Aţi precizat în repetate rânduri că cei care vor preda benevol armele deţinute ilegal nu vor fi pedepsiţi. Dar ce riscă cei care vor fi prinşi asupra faptului deținerii ilegale a unei arme sau a mai multor?

Marin Maxian: „Bineînțeles că legiuitorul a stabilit că persoana care nu îşi duce intenția până la capăt și renunță la ea, denunțând la poliție sau predând benevol arma nu riscă răspundere penală. Armele cu țeavă lisă și cele pneumatice nu fac obiectul infracțiunii, prin urmare se aplică doar o contravenție. Considerăm că nu este o pârghie tocmai eficientă pentru ca să nu se admită astfel de ilegalități. Respectiv, un proiect de lege care urmează să fie înaintat guvernului va responsabiliza toţi posesorii.

Cei care vor deţine ilegal arme cu ţeavă lisă, adică arme de vânătoare, vor deveni obiectul infracţiunii, iar armele pneumatice vor trece în evidenţă şi persoanele vor fi obligate să obţină drepturi doar în cazul în care acest lucru va fi permis de poliţie urmare a verificărilor. Ce riscă persoanele în acest caz? În conformitate cu legislaţia naţională ele riscă sancţiuni pecuniare şi chiar privare de libertate, adică închisoare.”

Europa Liberă: Cum se explică că unii evită să-şi legalizeze deţinerea armei? E dificil de obţinut autorizaţie legală? Sunt restricţii?

Marin Maxian: „Unii nu sunt informaţi şi chiar nu cunosc despre faptul că riscă să fie penalizaţi pentru că deţin ilegal armă. Unii consideră că dacă doar păstrează o armă sau muniţii fără a le folosi nu riscă răspundere. Alţii manifestă un soi de încredere în sine că nu vor fi depistaţi şi că nu se va afla despre acest fapt. Cam acestea sunt motivaţiile pe care le identificăm urmare a intervenţiilor noastre.

De aceea şi ne-am propus să venim cu această campanie amplă „Predă benevol armele. Ajută Republica Moldova să devină o ţară mai sigură” pentru ca să sporim gradul de informare a cetăţenilor, să diminuăm cazurile care generează incidente, să sporim nivelul culturii de folosire a armelor şi să promovăm cunoştinţele juridice în rândul cetăţenilor, ca ei ulterior să conştientizeze, să fie solidari şi să fie activi de comun cu poliţia ca să reducem fenomenul deţinerii ilegale a armelor.”

Europa Liberă: Peste 14 mii de arme au fost scoase din câmpul ilegal în perioada 2005 – 2015. Mulţi s-ar întreba, dle colonel, de unde apar aceste arme, muniţii care sunt deţinute ilegal, pentru că oricum au existat nişte măsuri destul de eficiente aparent, potrivit poliţiei, pe parcursul atâtor ani de la conflictul armat, iar acum, iată, o nouă campanie, o noi măsuri, înăsprirea legislaţiei. Care sunt sursele acestor arme?

Marin Maxian: „Am răspuns parțial la această întrebare. S-au deţinut arme şi până la declararea independenţei Republicii Moldova, până la apariţia legislaţiei care să reglementeze circuitul legal al armelor civile. Anterior armele, în special cu ţeavă lisă, erau deţinute de cetăţeni doar în baza unor carnete şi nu exista un registru, o evidenţă. Foarte multe din cele găsite sunt din cel de-al Doilea Război Mondial. În mass-media au fost reflectate cazurile când au fost depistate mitraliere, grenade, mine etc. Unii cetăţeni încearcă să facă şi în mod artizanat acest lucru.

Urmare a intervențiilor au fost depistate şi cazuri în care s-a încercat să mimeze arme şi ca urmare au fost provocate diferite leziuni corporale. Anume aceste 14 mii de arme care au fost scoase din circuit şi distruse în perioada 2005-2015 au şi făcut obiectul acestor tipuri de arme şi cele care deja nu mai pot fi folosite în circuitul civil, deoarece nivelul de uzură prezintă deja un pericol pentru cetăţean.”

Europa Liberă: Este înregistrarea armelor în sine o soluţie eficientă? Altfel spus, armele înregistrate, aflate sub controlul poliţiei sunt folosite mai puțin, sunt mai puțin periculoase? De ce ia omul în Republica Moldova armă, pentru patimi vânătorești sau pentru altceva?

Marin Maxian: „Cetățeanul care deține armă devine un subiect special, un subiect care este pus în limita legii și în cazul în care o încalcă riscă să piardă dreptul asupra proprietății armei şi, în acest caz, persoana este mult mai responsabilă. Evidenţa poliţiei nu admite ca aceste arme să fie folosite în scopuri ilegale, iar în cazul în care a fost folosită, totuşi, poate fi uşor identificat proprietarul şi tras la răspundere.

Începând cu anul 2013, odată cu intrarea în vigoare a legii nr.130 au fost înăsprite condiţiile pentru a obţine dreprul de a deţine o armă. O mare parte dintre cei care până la acel moment au avut acest drept nu şi l-au putut reconfirma. A fost introdus suplimentar examenul psihologului. Foarte mulţi îl pică, iar acest lucru servește temei pentru a refuza oferirea acestui drept special de posesie a armei.”

XS
SM
MD
LG