Linkuri accesibilitate

„Adoptă un vot” și „Votez”


Moldovenii din Diasporă se organizează pe rețelele de socializare pentru a vota la prezidențiale.

Graţie reţelelor sociale, duminică s-a aflat că la multe secţii de votare din stăinătate, bunăoară la cele din Marea Britanie, s-au făcut cozi imense, iar mai mulți alegători din diasporă au renunțat să participe la prezidențiale, fiindcă secția de votare era prea departe de locul de trai. Pe lângă apariţia unor petiții online în care autorităţilor de la Chişinău li se cere suplimentarea secţiilor, o altă reacţie a fost lansarea, pe aceleaşi reţele, a unor campanii în care moldovenii din diasporă sunt îndemnați să ofere ajutor celor care vor să ajungă la birourile electorale pe 13 noiembrie.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:06 0:00
Link direct

Nicu Iarmaliuc din Illinois, Statele Unite s-a oferit, în calitate de șofer dus-întors pentru moldovenii care trăiesc în Chicago și care au nevoie de transport până la secția de votare. Angela Ailoaiei a promis să întâlnească la aeroport și să ofere transport gratis pentru patru moldoveni până la biroul electoral din Barcelona, Spania.

Conţinutul acestor anunţuri poate fi văzut dacă intri în comunitatea „Adoptă un vot” pe rețeaua de socializare Facebook. Grupul a fost creat luni și a adunat până acum peste 22 de mii de utilizatori, majoritatea moldoveni din diasporă.

Cea care a lansat grupul, Anastasia Condruc e o tânără care locuiește de doi ani în capitala spaniolă și muncește în domeniul comunicării. Spune că a fost inspirată de prietena ei din Los Angeles, Statele Unite, căreia îi era rușine că nu a fost la vot, fiindcă cea mai apropiată secție de votare era mult prea departe - la 700 de km distanță de locuinţa sa.

„Acesta e un simbol al mobilizării, noi de fapt vrem să transmitem un mesaj acasă, că nouă ne pasă, noi nu stăm cu mâinile în sân, noi facem ceva pentru voi, mișcați-vă și voi oleacă! Foarte mulți din cei care nu au votat în primul tur sunt sigură că vor vota în turul doi”, spune Anastasia Condruc.

Un apel similar, dar la nivel local, a fost lansat de fondatorul grupului „VOTEZ” de pe aceeași rețea de socializare, pentru moldovenii care sunt stabiliți într-o localitate, dar sunt nevoiți să voteze în alt raion din țară. Activistul civic Dumitru Alaiba spune că a creat o platformă în care cei care pot oferi ajutor se pot întâlni cu moldovenii care îl caută:

„Adevărul este că există unele chițibușuri birocratice care nu permit unui om să voteze acolo unde îi este mai aproape, în special tinerilor. Ei trebuie să se înregistreze, să ia certificate de tot felul... În același timp, sunt oameni pentru care un 50 de lei, o sută de lei este efort financiar. În afară de faptul că ei cheltuie timp mergând la vot, asta chiar sunt bani pentru unii oameni. Indiferent pentru cine votează, ei trebuie să aibă vocea lor auzită.”

Reprezentanţii diasporei au mai lansat petiții online către Guvernul Republicii Moldova și Comisia Electorală Centrală cu rugămintea să deschidă mai multe secții de votare în Statele Unite, Marea Britanie, Danemarca și Canada. Motivul ar fi că în turul întâi, la mai multe birouri electorale din străinătate s-au format cozi. De asemenea, ei cer să li se permită votul în baza buletinului de identitate.

Pe de altă parte, un demers similar a depus la CEC reprezentanţii staff-ului electoral al candidatului Igor Dodon, care au cerut suplimentarea, în turul doi, al numărului de secţii de votare din Rusia.

Autoritățile au acomodat moldovenii stabiliți în străinătate și le-au permis să voteze cu pașapoarte expirate chiar din primul tur. Președinta Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu a declarat însă după ședința CEC de astăzi că satisfacerea altor cereri anunțate de diasporă nu ar fi posibilă, dacă nu există o decizie a Guvernului în acest sens. „Norma generală e că turul doi de scrutin se organizează în aceleași condiții ca și primul”, a explicat preşedinta CEC.

XS
SM
MD
LG