Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „Sănătate Info”


Invitata rubricii de astăzi este Parascovia Rogate

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:29 0:00
Link direct

„Pe Sănătate INFO aflați care e situația infecțiilor asociate asistenței medicale din Moldova. Datele oficiale arată că anul trecut 1.120 de moldoveni s-au ales cu diverse bacterii în timp ce se aflau internați, cu 20 mai mulți decât în 2014. Cel mai des se infectează lăuzele în primele zile după naștere, nou-născuții și pacienții supuși intervențiilor chirurgicale. Multe dintre cazuri însă, spun specialiștii, rămân neraportate, iar motivele ar fi mai multe. Printre cele mai importante sunt lipsa epidemiologilor în instituțiile medicale și nerespectarea protocoalelor clinice.

Moldova nu are specialiști și echipamente medicale pentru tratarea cancerului tiroidei. Asta chiar dacă anual sunt depistați peste 300 de bolnavi. Maladia nu e printre cele mai răspândite în țară, specialiştii spun însă că incidenţa ei este în creştere. Nici cei care sunt descoperiți nu au acces la tratament. Toate lipsesc – serviciile, utilajele de diagnostic, specialiști instruiți și cel mai important, lipsesc banii. Neajunsurile sunt descrise în Programul național de control al cancerului în Moldova. Endocrinologii spun că cel mai eficient tratament pentru cancerul tiroidian benign este cel cu iod radioactiv. Din păcate, metoda nu mai este demult aplicată în Moldova, pacienții fiind trimiși la tratament în străinătate. Cel malign este tratat doar chirurgical, și atunci dacă e depistat în stadiu incipient.

Tot pe Sănătate INFO aflați că în fiecare săptămână, un copil din Moldova, cu vârsta de până la cinci ani, decedează în urma unui accident casnic. Statisticile arată că alți șase ajung zilnic cu diverse traumatisme la spital. De cele mai multe ori tragediile se întâmplă din neatenție, iar primul ajutor acordat micuțului este crucial în asemenea situații. Salvarea și minimalizarea consecințelor pentru sănătatea copiilor depinde de cât de repede intervin medicii. Așa s-a întâmplat și cu un copil dintr-un sat din raionul Nisporeni. Acesta și-a afectat grav esofagul după ce a băut oțet de 70%. Incidentul s-a produs când micuțul avea doar doi ani. Din fericire, după ani de tratamente băiatul și-a revenit și acum se poate bucura de bucatele care i le gătește mama ca oricare alt copil. Cei care au reușit să-l salveze au fost medicii de la Unitatea de Urgențe Pediatrice a Institutului Mamei și Copilului, care au intervenit repede și corect.”

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG