Linkuri accesibilitate

Moldova după primul tur al prezidențialelor ( „22”, Adevărul)


România aproape de debutul campaniei electorale pentru parlamentarele din decembrie (Al. Gussi/„22”).

Membru al echipei de observatori internaționali la scrutinul de duminică, Sorin Ioniță își publică primele constatări într-un articol preluat de revista 22 de pe ExpertForum. În Republica Moldova ar fi ieșit după primul tur „o amestecătură tipică, pe care doar turul doi o poate descâlci un pic”. Găsește destule paradoxuri: e neobișnuit, de pildă, ca tocmai candidatul puterii (Marian Lupu) să se retragă din cursă, în timp ce candidatul Partidului Nostru, fondat de Renato Usatîi, a refuzat să se retragă, deși mușca exact din electoratul favoritului prorus Igor Dodon.

Cristian Unteanu scrie în Adevărul că primul tur a împins și Republica Moldova în situația altor state din Parteneriatul Estic: polarizare profundă a societății, care este compusă din segmente aproximativ egale cu tendinţe pro-europene şi respectiv pro-ruse. În aceste condiții, Unteanu crede că adevărații perdanți ai scrutinului de duminică sunt Uniunea Europeană și mișcarea unionistă. Finișul puternic al Maiei Sandu i se pare comentatorului o soluție „disperată” a opoziției pro-europene, de tip „Dacian Cioloș”. Or, situaţia de acum ar fi demonstrat celor de la Bruxelles „cât de dificilă este discuţia despre principii”, „atunci când se face la nivelul unei populaţii care, conform statisticilor, este obligată să trăiască cu o medie de 5 $ pe zi”. În turul doi, „Cine va avea argumentul economic imediat cel mai credibil, acela va câştiga. Ştiind că nimeni, nici la Bruxelles şi nici la Moscova, n-ar mai vrea repetarea dezastrului din Ucraina”.

Tot în Adevărul, Marius Diaconescu face calcule care îi dau șanse Maiei Sandu în turul doi. Rețeta ar fi scoaterea la vot a tinerilor între 18-25 de ani, a moldovenilor din diaspora, a femeilor și chiar a unor alegători din bazinul electoral al lui Dodon, pentru că, spune autorul articolului, ca ministru al educației, Maia Sandu s-a îngrijit și de școlile rusești. Ar trebui să meargă în comunitățile ruse și filoruse și să pledeze acest argument. „Este esenţial ca Maia Sandu să fie sprijinită pentru remodelarea discursului electoral”. Marius Diaconescu îi face candidatei câteva în nume personal: „Indiferent de ce sentimente personale are faţă de România, trebuie să insiste pe statalitatea Republicii Moldova”; „trebuie să fie mai vizibilă şi mai agresivă în confruntările electorale cu Igor Dodon. Nu trebuie să îşi trimită colegii de partid sau alianţă la aceste dezbateri electorale”, ci să-și provoace contracandidatul la confruntări față în față.

România e aproape de debutul campaniei electorale pentru parlamentarele din decembrie. Editorialul scris de Alexandru Gussi pentru 22 privește un pic înapoi, la acest ciclu electoral furtunos, care a început în 2012 odată cu preluarea puterii de către Uniunea Social-Democrată, formată din PSD și PNL. Numai că Uniunea nu mai există, liberalii sunt în opoziție, iar ceilalți protagoniști ai primei perioade a ciclului electoral – Partidul Democrat Liberal și (PPDD) Partidul Poporului Dan Diaconescu – au dispărut și ei. A apărut însă Uniunea Salvați România. Cel mai vulnerabil i se pare lui Alexandru Gussi Partidul Național Liberal. Între ce declară la vârf și ce fac în Parlament și în teritoriu oamenii lui e încă distanță bună și se știe că votanții anti-PSD sunt întotdeauna mai exigenți, mai ales când și se oferă o alternativă (cum ar fi, de această dată, USR).

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG