Linkuri accesibilitate

Harry Reid: Există o coordonare între „Donald Trump, consilieri ai acestuia, și guvernul Rusiei”


Senatorul Harry Reid
Senatorul Harry Reid

Liderul minorității democrate din Senat cere lămuriri directorului FBI în contextul campaniei electorale americane.

In contextul noilor investigatii FBI cu privire la email-urile lui Hillary Clinton, analisti politici se intreaba daca FBI-ul ancheteaza si posibile conexiuni intre campania lui Donald Trump si Rusia. Este o astfel de investigatie in curs? O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

In contextul redeschiderii investigatiei cu privire la email-urile lui Hillary Clinton, liderul minoritatii democrate din Senat, Harry Reid a acuzat pe directorul FBI ca nu face publice informatii „explozive” cu privire la legaturile lui Donald Trump cu Rusia.

Reid a spus ca aflat de la directorul FBI, James Corney si alte oficialitati ca ar exista coordonare intre „Donald Trump, consilieri ai acestuia, si guvernul Rusiei”. Liderul democrat a adaugat ca decizia lui Corney de a o investiga pe Clinton si nu pe Trump, nu este etica. FBI-ul nu a oferit informatii cu privire la alegatiile lui Reid, un purtator de cuvint al acestuia referindu-se doar la accesul senatorului la surse confidentiale.

Desigur, Trump a mai fost invinuit in aceasta campanie de o conexiune ruseasca, mai ales dupa ce agentii de securitate americane au dezvaluit ca Moscova s-ar fi aflat la originea actelor de piraterie cibernetica care au compromis informatie provenita de la democrati.

In acel context, agentiile de securitate americane au spus ca exista indicii ca dispozitiile au provenit de la inalte oficialitati ruse. Rusia neaga ca ar avea un amestec. Trump, care la inceput a pretins ca-l cunoaste personal pe Putin, a negat ulterior si sustine ca nu are afaceri sau interese in Rusia. Fostul sau sef de campanie, Paul Manafort a lucrat cu fostul presedinte ucrainian Viktor Ianukovici si oligarhi din cercurile acestuia apropiati si de Putin. Seful campaniei lui Clinton, John Podesta a acuzat un alt consilier al lui Trump - Roger Stone - ca ar conspira cu Wikileaks pentru a discredita campania fostului secretar de stat.

Acuzatiile facute de Reid, care se va retrage din Congres, vin de la cel mai inalt nivel politic, cu acces la informatie secreta. In acelasi timp, ele au fost formulate de un senator care si-a incheiat cariera politica si nu va fi nevoit sa-si apere, cel putin politic, pozitiile.

In ciclul electoral anterior, Reid l-a acuzat si pe candidatul republican Mitt Romney ca nu ar fi platit impozite timp de zece ani, ceea ce in cele din urma s-a dovedit eronat, Reid necerîndu-si scuze pentru afirmatie. Fapt este ca pina acum, FBI-ul nu a facut cunoscut ca ar exista o investigatie impotriva lui Trump, pentru legaturi cu Moscova.

XS
SM
MD
LG